Autoput: RS bi jednom, a Sarajevo drugom trasom do Beograda

autocesta
...a sudeći prema prvim reakcijama - to neće biti nimalo lak posao.Ono što je sigurno jeste da će se na teritoriji BiH graditi samo brza cesta, a autoput u Srbiji.

Ključno pitanje u vezi s kojim još nema suglasnosti unutar BiH je kojom trasom će od Sarajeva taj put ići do granice sa Srbijom, odnosno do graničnog prelaza Vardište. Republici Srpskoj najviše odgovara trasa Sarajevo - Podromanija - Rogatica - Ustiprača - Vardište, dok Federacija BiH, točnije bošnjački dužnosnici, zagovaraju da to bude trasa Sarajevo - Pale - Prača - Mesići, gdje je otprilike točka na kojoj bi se i njihov put poklopio s trasom koju "forsira" RS i dalje nastavio na Ustipraču i granicu sa Srbijom, pišu Nezavisne novine.

"Taj put je u Prostornom planu Republike Srpske i u Strategiji transporta Republike Srpske koja je ušla u Okvirnu strategiju transporta BiH i to je ta trasa po kojoj su rađeni i strateški dokumenti unazad nekoliko godina", rekla je Nataša Kostić, pomoćnica ministra prometa i veza Republike Srpske.

Da još nema suglasnosti o trasi brze ceste koja bi Sarajevo povezala s Beogradom, moglo se naslutiti i iz jučerašnjih izjava zdužnosnika u BiH. Dok Milorad Dodik, predsjednik RS, ističe da je izgradnja tog puta u nadležnosti RS, jer kroz njenu teritoriju prolazi 95 posto, Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, kaže da bi trasa prometnice na teritoriji BiH trebala biti poznata za mjesec dana i to nakon konsultacija s nadležnim entitetskim ministarstvima i stručnjacima iz oblasti infrastrukture.

Banjalučki list piše kako je jedino sigurno da RS ni u jednoj varijanti neće dozvoliti da se taj put kroz njenu teritoriju gradi pod "palicom" BiH, a pogotovo ne uz podršku Turske, čiji je ministar ekonomije Nihat Zajbekči pokrenuo čitav projekat na sastanku s Rasimom Ljajićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, i Mirkom Šarovićem ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Turska je spremna financirati jedan takav projekat, a ministar Jusko i ministrica Mihajlović (Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije) napisali su zajedničko pismo turskom ministru ekonomije. U tom pismu oni su obavijestili turskog ministra da su Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastukture Srbije i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH spremni sastati se s predstavnicima turske vlade i razmotriti aktivnosti na realizaciji projekta cestovnog povezivanja Beograda i Sarajeva", naveli su jučer iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH uz napomenu da nije realno očekivati da će gradnja moderne prometnice Beograd - Sarajevo početi u ovoj godini.

Kao što je i očekivano, RS je odmah reagirala i izrazila sumnju da je relevantan faktor za taj projekat Vijeće ministara BiH s obzirom na njihovu ustavnu poziciju.

"Svi mostovi na Drini su u našoj nadležnosti i izgradnja najavljenog autoputa za koji nemamo još nikave inforamcije, dobro je došla jer on 95 posto prelazi preko teritorije RS. U tom pogledu RS treba odrediti trasu i način kuda će se to kretati i u to ćemo se uključiti sa Srbijom", rekao je jučer Dodik, ističući da su se nakon sastanka Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i Aleksandra Vučića, premijera RS, mogle čuti riječi koje su dobro došle za stabilizaciju nekih prilika.

Dok u BiH ne uspijevaju postići dogovor ni u vezi s trasom, a kamoli u vezi s tim ko će voditi i financirati taj projekat, u Srbiji manje-više sve je poznato, pa čak i cijena autoputa koji bi došao na granicu s BiH. Kako je rekla resorna ministrica Mihajlović, procjena je da će kroz Srbiju taj autoput koštati oko 800 milijuna eura i uopće nije sporna odluka da se on gradi.

"S bosanske strane stoji da se dogovore u vezi s rutom i očekujemo da to bude riješeno za mjesec dana. Naša radna skupina će se formirati da vidimo što je s dokumentacijom, studijom izvodljivosti", rekla je Mihajlović. Što se tiče Srbije, kao dio koridora 11, autoput od Beograda ići će do Požege, a odatle od Užica do Kotromana na granici s BiH, koji je i najskuplji dio s obzirom na to da će prolaziti kroz zaštićeni prostor Zlatibora i Mokre gore, a prema procjenama, na toj dionici bit će izgrađeno čak 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjaka