AUTOMOBIL OD 70 TISUĆA MARAKA Poznato kakvo vozilo stiže na mostarsko Sveučilište, rok nabave baca sumnju na pogodovanje

SUM javne nabavke

Sveučilište u Mostaru raspisalo je natječaj za nabavu novog vozila u vrijednosti od 70 tisuća maraka bez PDV-a. Ovo je još jedno skupocjeno vozilo koje će stići u vozni park SUM-a, a proteklih godina iskazali su sklonost takvim limenim ljubimcima za, kako navode, potrebe fakulteta.

Što točno dolazi u Mostar?

Upisana je limuzina crne boje sa zakošenim zadnjim vratima i turbodizelskim motorom s minimalno 115 kW. Automobil mora imati euro 6 ekološku normu te start/stop sustav paljenja i gašenja motora.

Pogon automobila je na prednjim kotačima, a mjenjač treba biti s minimalno 7 brzina.

SUM javne nabavke

Unutrašnjost automobila

Za opremu je naznačeno da treba biti minimalna, a navode se neke od sljedećih stavki.

Prema natječajnoj dokumentaciji upravljač mora biti presvučen kožom podesiv po visini i dubini, utičnica od 12V na prednjoj tabli, mogućnost ulaska u vozilo i pokretanje istog bez korištenja ključa (hand free tehnologija), multifunkcionalni monitor u boji, osjetljiv na dodir sa satelitskom navigacijom, ali i djeljiv naslon zadnje klupe u asimetričnom omjeru. 

Jamstva na vozila minimalno 7 godina ili 150 tisuća kilometara. Također, navodi se u specifikaciji da ponuditelj mora biti ovlašteni uvoznik, distributer i serviser ponuđenog vozila.

SUM javne nabavke

Sporan rok 

Kao i za svaki drugi postupak nabavke automobila u Bosni i Hercegovini i za ovaj postupak nabavke su usko postavljene tehničke specifikacije kojima je u pravilu precizno opisan model koji žele nabaviti, a dobri poznavatelji automobila vrlo lako mogu utvrditi koji je to model.

Također, budući da je za rok isporuke ostavljeno 30 dana nakon potpisivanja ugovora, jasno je da je željeni automobil već spreman i čeka samo da se zadovolji forma kroz postupak nabavke. 

Taj faktor posebno dolazi do izražaja nakon nestabilnosti tržišta autoindustrije koja je pogođena svjetskim ratovima i nestašicom potrebnih dijelova, pa ćete tako ako se odlučite za kupnju novog automobila u svakom autosalonu vjerojatno dobiti odgovor da morate pričekati duže od 30 dana, a negdje su rokovi dobavljanja automobila i do pola godine.

Hoće li i ovaj put posao dobiti MRM?

Ljubav prema skupocjenim autima traje još od 2018. godine kada su se okitili titulom najskupljeg putničkog automobila u voznom parku neke od državnih institucija. Tada su za, potrebe Medicinskog fakulteta 'iskeširali' skoro 100 tisuća maraka, točnije 98 tisuća i naravno da je posao i prije 5 godina pripao ljubuškom MRM-u. Iste godine javne nabavke Pravnog fakulteta zasjenile su super-vozilo s medicine pa je tako u sjenu pao automobil od 56 tisuća maraka bez PDV-a.

Sveučilište u Mostaru je prošle godine kupilo također automobil od 60 tisuća maraka bez PDV-a, a ugovor s tvrtkom MRM iz Ljubuškog potpisan je 11. travnja.

Na koncu prošle godine otprilike točno prije godinu dana, Sveučilište je raspisalo natječaj za još jednu kupovinu limuzine koja bi pojačala vozni park. Tada su platili automobil 75 tisuća maraka bez PDV-a iako su prvotno tražili automobil od 65 tisuća maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.