AUTOCESTE POSLALE DEMANTIJ Nabavku pokrenula bivša Uprava, a odobrio bivši direktor Voloder

Autoceste FBiH,šahtovi,sanacija cesta,jp autoceste fbih,demant
Akta.ba

Javno poduzeće (JP) 'Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine' (FBiH), preciznije direktor Denis Lasić, reagirali su na naš članak PRVI POTEZI NOVOG DIREKTORA Denis Lasić tek zasjeo u Autoceste i naručio vozila u vrijednosti preko 600 tisuća maraka". Tvrde da je članak tendenciozan, a navode da je nabavka bila planirana i potrebna. 

Isti prenosimo u cijelosti, bez ikakvih intervencija: 

1. Cjelokupni postupak javne nabavke 'Nabavka službenih vozila', uključujući i tendersku dokumentaciju, proveden je u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama i podzakonskim aktima. Navedena nabavka predviđena je usvojenim Privremenim planom javnih nabavki za 2023. godinu za period od 01.03. do 30.08. 2023. godine a koji je odobrila Uprava I Nadzorni odbor Preduzeća. 

2. Predmet nabavke za obavještenje o nabavci za otvoreni postupak "Nabavka službenih vozila" je objavljeno 30.05.2023. godine na portalu e- Nabavki i na zvaničnoj web stranici Preduzeća, dakle predmeta nabavka pokrenuta je u prošlom sazivu Uprave JP Autoceste FBiH a koju je odobrio tadašnji direktor Preduzeća Elmedin Voloder.
 
3. Nabavka “Nabavka službenih vozila” u iznosu 590.000,00 KM (bez PDV-a) se odnosi na nabavku 8 (osam) vozila za potrebe JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar. Ista je podijeljena na dva LOT-a: 
• LOT 1 400.000,00 KM - Nabavka četiri (4) vozila za potrebe Uprave JP Autoceste FBiH 
d.o.o. Mostar 
• LOT 2 190.000,00 KM - nabavka četiri (4) laka teretna vozila za potrebe službi unutar 
Sektora upravljanja i održavanja autoceste. Vozila će se koristiti za redovne poslove zaposlenika 
(predmetna vozila su namìnjene ekipama tehničara koji rade na održavanju sistema duž 
izgrađenog dijela autoceste (održavanje sistema nadzora i upravljanja autocestom, sistema 
naplate, elektrotehničkih i mašinskih instalacija...)

4. Potreba za službenim vozilima za članove Uprave JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je bila zbog starosti i dotrajalosti postojećih službenih vozila kao i zbog pređene kilometraže jer su službena vozila za članove Uprava JP Autocesta FBIH d.o.o. Mostar posljednji put nabavljana 
2012. Godine a u prosjeku su prešla 360.000 km. 
 
5. U postupku javne nabavke "Nabavka službenih vozila" tehničke specifikacije su pripremljene u potpunosti u skladu s članom 54. Zakona o javnim nabavkama. Nijedan zahtjev za pojašnjenje tenderske dokumentacije (uključujući i tehničke specifikacije) nije postavljen na Portalu javnih nabavki, a postavljanje zahtjeva za pojašnjenje bilo je dostupno svima koji su predmetnu tendersku dokumentaciju preuzeli s Portala. Također, u predmetnom postupku nije izjavljena niti jedna žalba. 

6. Insinuirane koluzije među ponuđačima nisu nešto što se može staviti na teret ugovornom organu. Ugovorni organ nije akter takvih eventualnih dogovora, niti na iste može uticati.

7. Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za oba LOT-a su dostupne na web stranici Preduzeća. 
https://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2023/08/Odluka-o-izboru-i-Zapisnik_Nabavkasluzbenih-vozila_LOT-1.pdf
https://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2023/08/Odluka-o-izboru-i-Zapisnik_Nabavkasluzbenih-vozila_LOT-2.pdf

8. Za usluge nabavke avio karata JP Autoceste FBiH provodi otvoreni postupak javne nabavke sa namjerom zaključivanja okvirnog sporazuma, u skladu sa članom 32. Zakona o javnim nabavkama. Okvirni sporazum podrazumijeva da ugovorni organ ne mora potrošiti navedena sredstva, ali ima na raspolaganju u slučaju potrebe za predmetom nabavke, u ovom konkretnom slučaju avio karte, zaključuje se u odgovoru press službe Autocesta. 

Na naš službeni upit na ovu temu nisu odgovorili, baš kao ni na one prethodne za vrijeme direktora Volodera, oko natječaja Kvanj - Buna. Lijepo je znati, sudeći po ovom demantiju, da press služba u Autocestama FBiH ipak postoji.