AMIR GROSS KABIRI ODGOVARA Hoće li biti otkaza, što misli o Draganu Čoviću, koji mu je plan s Aluminijem?

Amir Gross Kabiri Aluminij

Izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, predsjednik M. T. Abraham Group već nekoliko godina posluje u Mostaru. Tragom informacije koja je stigla u mnoge mostarske redakcije, da bi u Aluminij Industriesu moglo biti otkaza posjetili smo to poduzeće i razgovarali sa Kabirijem. U međuvremenu, dok smo pregovarali oko intervjua u njegovoj je zemlji izbio rat, te se i ta tema nametnula kao bitna u razgovoru. Otvorili smo i mnoge teme, pričali o njegovu odnosu s Čovićem, ulaganjima u Zrinjski, ima li presuda protiv njega u domovini…

U poduzeću Aluminij Industries trenutačno radi 330 zaposlenika, obišli smo i ljevaonicu, te druge pogone u poduzeću. Na koncu uprava. U crno obojenoj zgradi, gdje je i eksterijer i interijer u crnom, a temperatura namještena na 16 stupnjeva, dočekao nas je Kabiri, mnogima u BiH još uvijek enigma. Nakon razgovora o ratu, prebacujemo se na temeljnu informaciju po koju smo došli, a Kabiri uvjerava da radna mjesta 330 djelatnika nisu ugrožena, štoviše da traži još kvalificiranih radnika. Dok traje naš razgovor pogledava na televiziju, prateći najnovije vijesti iz ratom zahvaćenih područja. 

Razgovarala: Kristina Perić/Hercegovina.info

HERCEGOVINA.INFO: Izbio je rat u vašoj domovini. Tamo živi vaša obitelj, bojite li se za njihove živote? Planirate li se možda i na koji način uključiti da pomognete svojoj zemlji?

KABIRI: Za Izraelce ne postoji riječ kao što je strah, borimo se za opstanak i ne dopuštamo sebi da se prepustimo emocijama u takvim vremenima. Ono što se dogodilo u posljednja 72 sata je bez presedana u povijesti naše nacije koja je preživjela holokaust. Brutalnost, klanje beba, starijih osoba, glava koje su otkinute, nema oprosta.

HERCEGOVINA.INFO: Je li vaša obitelj blizu žarišnih točaka?

KABIRI: Moja cijela obitelj je u Izraelu, Tel Aviv gdje žive je u raketnom dometu, ali oni ostaju tamo, i ja ću im se uskoro pridružiti. Izgubio sam dvojicu prijatelja koji su ubijeni, jedan od njih je otet u Gazi, i mi zapravo ne znamo kolika je razina ubijanja zadnja 72 sata. 
Ako usporedimo s veličinom naše populacije, ovo je najveći teroristički napad koji se ikada dogodio. Imamo podršku cijelog svijeta, Hamas mora biti potpuno uništen. Hamas je objavio rat Izraelu, slobodnom svijetu, a Izrael kao suverena država mora djelovati punom snagom. Naši neprijatelji i oni koji su se zakleli da će nas uništiti svjedočit će u sljedećim tjednima snazi i bijesu Izraela. 

HERCEGOVINA.INFO: Zanimalo me, koje su vaše emocije, budući da ste fizički odsutni, vi u Mostaru, vaša obitelj u Izraelu?

KABIRI: Nije lako gledati sve to preko TV-a, dvostruko je teže, jer ne možeš učiniti ništa i osjećaš se paralizaran, no moj je plan da narednih tjedana budem tamo.  

HERCEGOVINA.INFO: Jeste li zadovoljni poslovanjem Aluminij industrije, koliko zaposlenika trenutačno imate i jesu li radna mjesta stabilna onoliko koliko mogu biti stabilna, budući da su bile neke informacije o otkazima?

KABIRI: Prije svega, 2023. godina bila je izazovna za sve industrije u svijetu, posebno zbog recesije, visokih kamatnih stopa koje sprječavaju investitore da razvijaju nove projekte, posebno u onim projektima koji zahtijevaju aluminij, cement i čelik kao sirovinu zbog čega je potražnja u Europskoj uniji smanjena, ali smo bili spremni na to. Znali smo da ovo razdoblje dolazi. Zapravo, svi u ovoj kompaniji bili su svjesni toga prošle godine, kada smo radili strateški trogodišnji poslovni plan. Nikad nismo otpustili nekoga jer ne nismo u mogućnosti dati plaću. Otpuštamo samo ljude koji ne odgovaraju našoj organizaciji s profesionalne strane. Neki od radnika ovdje su vjerovali da zaslužuju svoje mjesto u organizaciji jer znaju gospodina ovog ili gospođu onu, i mislili da su zbog toga privilegirani. Toga nema u mojoj kompaniji. U svim svojim javnim nastupima, rekao sam da Aluminij nije za svakoga i to stvarno mislim. Aluminij je samo za one koji stvarno žele raditi. Ovo više nije državna tvrtka više, već privatna, i ja imam svoje zahtjeve. Svi koji žele raditi ovdje trebali bi zadovoljiti moje standarde, ne standarde koji su bili ranije. Trenutno imamo preko 330 zaposlenih. I uvijek tražimo nove radnike, kvalificirane radnike, ambiciozne radnike.

Kabiri Aluminij

HERCEGOVINA.INFO: Koji su vaši daljnji planovi kada je u pitanju tvrtka?

KABIRI: Razvoj. Uložili smo, u protekle 3 godine, preko 30 milijuna KM, mislim da tu investiciju vidite kada obiđete tvornički krug. Cilj je stvoriti snažnu tvrtku s europskim položajem, koja će biti u skladu sa svim europskim propisima koji se odnose na smanjenje emisija CO2. 

HERCEGOVINA.INFO: Koliko vam politika otežava ili olakšava u svim vašim nastojanjima i koliko je zapravo vaša bliskost s HDZ-om BiH?

KABIRI: Kada govorimo općenito, svaka velika tvrtka na svijetu mora imati izravnu vezu s političkim dijelom. Imamo zajedničku odgovornost, vladu, politiku i privatne poduzetnike, da se brinemo o radnicima, o stabilnom gospodarstvu. Moja je dužnost kao investitora razgovarati s političarima i ukazati im na sve što treba promijeniti kako bi privatni sektor uspio, uložio još više i zaposlio još više radnika, što će rezultirati boljim rezultatima i za državu. Moram naglasiti da su od prvog dana otkako sam došao u BiH, svaka politička stranka, bilo koja stranka, kada je riječ o Aluminiju, spremni pomoći, u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa zakonom, odnosno pokušati pomoći. Morate znati da je ugovor koji imamo s Aluminijem d.d. odobrila Federalna vlada, ne radi se o jednoj stranci, svi su morali sjesti zajedno i donijeti tu odluku. 

HERCEGOVINA.INFO: Razumijem što govorite, znam da je gospodarsko okruženje u BiH loše, no zanima me vaše osobno mišljenje o gospodinu Draganu Čoviću?

KABIRI: Bosni i Hercegovini je potrebno kvalitetno i kvalificirano vodstvo. U posljednje 4 godine prepoznao sam nekoliko istinskih vođa koji mogu voditi ovu zemlju, Dragan Čović je jedan od njih. On je iskusan, mudar, liberalan i proeuropski orijentiran. To je ono što je za mene, kao investitora, najvažnije da mogu donijeti odluku o daljnjim ulaganjima, stabilnom političkom okruženju. Bez političke stabilnosti, ova zemlja će imati sporu ekonomiju, i bez jake ekonomije, ova zemlja neće imati svijetlu budućnost. Sve je povezano jedno s drugim. I moja je odgovornost komunicirati s političkim razinama, kako bi i oni razumjeli nužnost određenih promjena, kako bih mogao nastaviti dalje ulagati i privlačiti nove investitore u ovu zemlju, a to je vrlo važno za stabilnost. S osobne strane, predsjednik Čović učinio je mnogo za židovski narod u BiH, kao i jačanje odnosa s Državom Izrael, što je vrlo važno za BiH. 

HERCEGOVINA.INFO: Postoje neke informacije da je pravi razlog udaljavanja Tonke Krešić Gagro iz HDZ-a to što je pomagala vama, kao i da odnos vas i Čovića ide silaznom putanjom. Je li to točno?

KABIRI: To je toliko neozbiljno da neću ni komentirati. 

Amir Gross Kabiri Aluminij

HERCEGOVINA.INFO: Morate razumjeti da je to našoj javnosti zanimljivo, obzirom da zadnjih 20 godina nismo imali ni izlaske, ni udaljavanja iz HDZ-a. Sama činjenica da Čović tolike godine nije imao protukandidata govori dovoljno, tako da se ovdje razmimoilazimo. S druge strane, ono što je nama zanimljivo i bitno vama možda nije, i obrnuto.

KABIRI: Pitao bih vas nešto. Koliko ste priča čuli o meni otkako sam ovdje došao?

HERCEGOVINA.INFO: Tisuću.

KABIRI: Koliko je istina? Jedna, dvije?

HERCEGOVINA.INFO: Možda pet. 

HERCEGOVINA.INFO: Je li Čović pomagao Aluminij Industriji iz privatnih ili nekih drugih razloga?

KABIRI: Ono što je Dragan Čović učinio za Aluminij nitko nije. Mogu biti tome svjedok, a nisam Hrvat, nisam Bošnjak, nisam Srbin…

U nastavku razgovora pročitajte koji je portal u Mostaru kupio Kabiri, koji su mu planovi s tim portalom, kakvi su mu planovi sa Zrinjskim, je li došao u BiH zbog malih poreza na dobit, te ima li pravomoćnih presuda protiv njega u matičnoj zemlji…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.