VIDEO  KAKO JE UNIŠTEN ALUMINIJ Mostarskom vodstvu stotine tisuća otpremnina za loše poslovanje. Otkud odjednom Kabiri?

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar

Nakon rata u BiH „Aluminij“ je postao plijen Hrvatske demokratske zajednice. Tadašnji politički vrh Hrvatske, predvođen Franjom Tuđmanom, Aluminij su koristili kao jeftino izvorište sirovine za Tvornicu lakih metala Šibenik te značajan profit za Luku Ploče. Aluminij je tretiran kao bankomat kojim su upravljali kadrovi HDZ-a BiH Stranačko zapošljavanje, enormne plaće i novčane stimulacije članovima uprave te pogodovanje pojedinim kupcima karakteriziraju naredno razdoblje, piše Žurnal.

Tužiteljstva, prije svega mostarsko, godinama su ignorirali kaznene prijave i dokaze Financijske policije o kriminalu u Aluminiju. Pod krinkom konsolidacijskog postupka tvrtke uveden je u igru Amir Gross Kabiri, Izraelac s dobrim konekcijama s Rusijom. Njegova „Aluminij industrija“ odnosno „Abraham grupa“ unatoč sankcijama, uvozi iz Rusije nelegirani aluminij u vrijednosti od oko 225 milijuna maraka i ostvaruju odličan profit. Iako su tek zakupci pogona, oni doslovno preuzimaju tvornicu, brišući polako tragove stare tvrtke.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ima razloga za zadovoljstvo jer se na taj način najbolje zataškava priču o kriminalu u Aluminiju.

Pogledajte film „Aluminij, od Tuđmana do Kabirija“

Sadržaj se učitava...