Amerikanci su ukrajinskim zrakoplovom isporučili Oružanim snagama BiH četiri nova helikoptera

Helikopteri Sarajevo
Ministarstvo obrane BiH

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu 4. prosinca 2021. godine iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove. Helikopteri su dopremljeni civilnim transportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske zrakoplovne tvrtke Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažirala tvrtka Bell. Avion je poletio s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne država Alabame.

Helikopteri Sarajevo

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 milijuna konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao 'Huey'), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga, navedeno je u priopćenju iz ministarstva obrane BiH.