AMERIČKO VELEPOSLANSTVO U BIH "Snažno odbacujemo optužbe da smo utjecali na suđenje Novaliću i drugima"

Michael Murphy
Hercegovina.info

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasilo se danas nakon optužbi da su utjecali na sudsku presudu u slučaju Fadil Novalić i drugi.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre policijske, tužiteljske i sudske institucije koje rade u interesu građana ove zemlje kako bi kaznili korupciju koja je rak-rana bosanskohercegovačke demokracije i ekonomije, i koja tjera toliko građana da odlaze iz zemlje i grade život za sebe i svoje porodice u drugim zemljama", poručili su iz Ambasade.

“Istraživanje za istraživanjem i mjerenje za mjerenjem potvrđuju kako građani ne vjeruju ovim institucijama, a korupcija se pogoršava. Oduvijek smo pozivali da sudske institucije u BiH drže moćnike odgovornima za njihove poteze. Optužbe da je Američko veleposlanstvo utjecalo na bilo koji aspekt ovog, ali i bilo kojih drugih suđenja su lažne i zavaravajuće. Snažno ih odbacujemo”, zaključili su u objavi na Twitteru.

Podsjetimo, nakon presude u predmetu "Respiratori" u kojoj je Fadil Novalić dobio 4, Fikret Hodžić 5, a Fahrudin Solak 6 godina zatvora, odvjednica Fadila Novalića Vasvija Vidović rekla je kako se radi o političkom projektu koji je doveden do kraja te da su svojim optužbama, svojim izjavama podržavali bivši predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ), predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Hrvatski narodni sabor (HNS), predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ona je istaknula i kako je "neprimjereno ponašanje Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u predmetu "Novalić i drugi". Kako je kazala, "to je žalosno i protiv svih pravila da se miješa u predmet".