Alkalaj bez odobrenja troši budžetski novac

Niko ne zna koliko je Alkalaj do sada potrošio novca, niti je plan njegovih posjeta sa obrazloženjem dostavljen Ministarstvu financija i trezora BiH, koje treba dati saglasnost za putovanje, pišu "Nezavisne novine".

Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, Ministarstvu vanjskih poslova (MIP) BiH je za sve aktivosti na raspolaganju oko 3,5 miliona KM za prva tri mjeseca.

Zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović kaže da oni nisu u mogućnosti da provjere koliko se u institucijama pridržavaju Odluke o privremenom financiranju. On ističe da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH odavno trebalo da uspostavi kontrolu putovanja ministara, a u slučaju MIP-a trebalo bi da se oglasi Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za vanjsku politiku.

U Predsjedništvu BiH potvrdili su da ovaj saziv nikada nije dobio plan posjeta iz MIP-a BiH za ovu godinu, ali nisu komentirali da li će razmatrati Alkalajeve istupe u UN, SAD, Australiji i Novom Zelandu.

Alkalaj je 30. siječnja otputovao u Australiju i Novi Zeland, potom je odletio za New York, gdje je boravio u sjedištu UN, a juče je stiglo saopćenje da je u Washingtonu imao sastanak u Vijeću nacionalne bezbjednosti SAD.

Prema saopštenju MIP-a, Alkalaj je sa američkim kongresmenom Michaelom Tarnerom, između ostalog, razgovarao o uspostavljanju vlasti u BiH, knjiženju neperspektivne vojne imovine i članstvu u NATO-u.

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Adnan Bašić ističe da BiH može imati samo štetu ako neko iz "treće ruke" obavještava međunarodne službene o stanju u zemlji.

"Samo su predstavnici Stranke za BiH dva puta odbili da učestvuju na sastancima o formiranju vlasti, pa oni ni ne znaju stavove drugih stranaka koji su tada izneseni. Ni aktuelni ministri nisu u tijeku dogovora o formiranju vlasti pa je nejasno otkud Alkalaj da se bavi tom temom u Bijeloj kući u Washingtonu", rekao je Bašić.