ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ "Ovo je lov na novinare!"

Aleksandar Trifunović
Buka

Odluka Vlade RS da u Nacrtu zakona o izmjenama Kaznenog zakona RS klevetu i uvredu tretira kao kaznena djela izazvala je brojne reakcije novinarskih udruga i međunarodnih institucija.

Međutim, one očigledno nisu dovoljne da se odustane od pokušaja ušutkivanja malobrojnih neovisnih medija.

Gušenje medija

Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala “Buka” i član Upravnog odbora Vijeća za tisak BiH, kaže da se radi o potpunom gušenju medijskih sloboda, piše Avaz.

"Tko će se pametan odlučiti da napiše tekst koji ga može koštati do 50.000, a njegovu redakciju do 100.000 KM? Posebno u ovakvom pravosuđu, koje je tako nenaklonjeno novinarima da je dovoljno samo da jedan političar podigne tužbu protiv vas", kaže Trifunović.

To ne znači da novinari mogu raditi što hoće, ali ovaj zakon, usvojen u formi nacrta, ima jasnu misiju da zastraši medije koji nisu pod kontrolom vlasti s Miloradom Dodikom na čelu.

Ne tiče se

Za sada izostaje odlučnija reakcija medija, ali i građana.

"Novinarstvo nije oblast u kojoj se možemo pohvaliti prevelikom solidarnošću kolega. Kao što sada reagiraju novinari iz FBiH, kao da ih se to ne tiče, slično u drugim situacijama reagiraju i novinari iz RS. To politika vrlo dobro koristi, jer, da smo solidarni, nikad se ne bi usudili ovako nešto da predlože, a kamoli provedu", kaže Trifunović.