DODIK GUŠI MEDIJE Kleveta će biti kazneno djelo u RS, kazne mogu ugasiti medije

Milorad Dodik Vladikin dvor
Hercegovina.info

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović, nakon današnje sjednice Vlade RS, iznio je medijima nacrt zakona kojim se u kazneni zakon uvodi kazneno djelo uvrede, klevete i iznošenja osobnih i obiteljskih prilika.

Ovim nacrtom nisu predviđene zatvorske kazne za počinitelje, ali novčane kazne idu do 30 000 KM.

"Unosi se nova glava, kazneno djelo protiv časti i ugleda i prvo kazneno djelo koje je definirano je uvreda, koje jasno i eksplicitno kaže da tko uvrijedi drugoga kaznit će se novčanom kaznom od 5 do 20 tisuća maraka", kazao je ministar Bukejlović.

Ako je uvreda upućena putem sredstava javnog informiranja ili na javnom skupu, ili je na drugi način pristupačna većem broju osoba, počinitelj će biti kažnjen iznosom od 10 do 15 tisuća konvertibilnih maraka, kazao je ministar.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je da medijska zajednica još uvijek čeka da vidi prijedlog tog teksta za izmjene kaznenog zakona.

"Do posljednjeg trenutka nadali smo se da do ovoga neće doći, da će Vlada RS odustati od svoje namjere da kriminalizira klevetu u Republici Srpskoj zbog protivljenja međunarodnih organizacija, medija u Republici Srpskoj, Europskog udruženja novinara koje nas je podržalo u tome. I pored svega toga, Vlada Republike Srpske odlučila se na ovaj korak. Ono što zabrinjava jest hitnost i odluka da se ovo usvoji na sjednici Vlade, bez ikakve konzultacije s novinarima i bez uvažavanja svih zaključaka koje smo im poslali s naše regionalne konferencije koju smo održali u Banjaluci”, rekao je za BUKU Vukelić.

Dodaje da ih je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović uvjeravao da od ovog zakona nema ništa, da još nije u planu rad na izmjenama zakona i da nema ni radne grupe koja na ovome radi.

“Ministar danas izlazi na pres konferenciju i iznosi tekst nacrta zakona, nisam ni sam siguran je li u pitanju nacrt ili prijedlog, a govorio nam je da ovo nije u planu i da nitko ne radi na tome. Izgleda da je netko radio, i to izvan institucija i ovo je dodatno zabrinjavajuće, jer pokazuje da se izvan institucija na nečemu radi, a ministar služi kao neki PR predlagača da objasni nešto šta on ili nije znao ili je znao, a slagao je medijsku zajednicu”, ističe Vukelić.

Kaže da prema prvim informacijama nisu predviđene zakonske kazne, ali ukoliko neki manji medij dobije jednu ili dvije kazne od 30.000 KM, on to ne može preživjeti.

“Odluka izvršne vlasti u Republici Srpskoj da krene ovim putem da guši medije u Republici Srpskoj je u najmanju ruku zabrinjavajuća i stvara bojazan da želi potpuno ugušiti medije. Može se postaviti i pitanje zašto se sama kazna nije podigla u zakonu u prekršajima, već je kleveta ubačena u Kazneni zakon. Razlog je jednostavan, zato što će u ovom slučaju tužitelj biti taj koji će odlučivati protiv koga će pokretati kazneni postupak, a to znači da se on može rukovoditi nekim političkim motivima i biti pod utjecajem političara u Republici Srpskoj. To znači da će se moći odbacivati kaznene prijave koje su pod kontrolom vlasti, a prihvatiti kaznene prijave i pokretati kazneni postupci protiv medija koji kritiziraju vlast i upravo zbog toga im je trebalo da ne ostane u domeni prekršaja”, ističe Vukelić.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da ovakva odluka Vlade Republike Srpske praktično znači ukidanje slobode mišljenja i govora.

“Ako su kazne ovako drakonske, postavlja se pitanje tko će ih od medija i novinara moći platiti. U konačnici je objašnjenje vrlo jednostavno - flaster na usta ili zatvorske rešetke”, kaže za BUKU Topić.

Detalji izmjene kaznenog zakona priopćeni su iz Vlade RS:

"Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske, kojim je između ostalog, propisano novo kazneno djelo neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimke, s obzirom na to da se nakon tragičnog događaja samoubojstva mladića zbog objavljivanja snimke i ismijavanja na društvenim mrežama, koji se dogodio u listopadu 2022. godine, utvrdila potreba da se takvo ponašanje sankcionira.

Shodno tome, propisano je da tko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram osobnog karaktera, bez pristanka osobe koja je spis sastavila ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka osobe koja je prikazana na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka druge osobe čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo imati štetne posljedice po osobni život te osobe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. 

Ako je uslijed djela teže narušeno zdravlje osobe čiji je spis, portret ili snimka objavljena, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, počinitelj će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina.

Nacrtom zakona vrši se usklađivanje zakonodavstva s Istanbulskom konvencijom te se na novi način propisuje kazneno djelo spolno uznemiravanje i novo kazneno djelo zloupotreba fotografije i video zapisa spolno eksplicitnog sadržaja.

Ovim izmjenama propisuju se i kaznena djela protiv časti i ugleda, isključenje protupravnosti kod ovih kaznenih djela i gonjenje za kaznenih djela protiv časti i ugleda.