AKCIJA POLICIJE U BIH Oduzete stotine putovnica, uhićene tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Lažne putovnice
MUP ŽS

Na području Sarajeva uhićene su tri osobe koje se dovode u vezu s krijumčarenjem ljudi. Prilikom pretresa stanova oduzeto je više stotina dokumenata i isprava izdanih u Turskoj te novac u različitim valutama.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Sarajevske županije podnijeli su izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 33-godišnjeg državljanina Iraka K.B., 51-godišnjeg državljanina BiH E.Nj. i 37-godišnjeg državljanina Turske I.O. zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "krijumčarenje osoba".

Kako je navedeno u priopćenju, u petak, 1. rujna, policijski službenici su uhitili 37-godišnjaka I.O. na području općine Novo Sarajevo.

Oosbnim i pretresom stana koji je osumnjičeni koristio pronađeno je i oduzeto više stotina različitih dokumenata - putovnica, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, te drugih dokumenata i javnih isprava izdanih u Republici Turskoj. Također, pronađen je gotovi novac u iznosu od 27.700 eura, kao i određena količina gotovog novca u TRY i RSD valuti.

Isti dan je uhićen i 51-godišnjak E.NJ., gdje je prilikom pretresa poslovnih prostorija u njegovom vlasništvu, pronađen i oduzet novac u iznosu od 53.560 eura, a za koji postoji osnovu sumnje da potječe iz predmetnog kaznenog djela.

U petak je uhićen i irački državljanin, kod kojeg je u osobnom pretresu pronađena i privremeno oduzeta određena količina novca u eurima i konvertibilnim markama.

Za ove tri osobe postoji osnovu sumnje da su članovi međunarodne organizirane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, te da su bili svjesni zakonskih posljedica, odnosno da su svojim protupravnim radnjama doprinijeli ili direktno sudjelovali u izvršenju predmetnog kaznenog djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Oni su, kako je navedeno, omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice BiH, uz njihov osobni pristanak.

Uhićeni su predani u nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.