VIDEO  AKCIJA "GLASAČ" Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do uhićenja organizatora trgovine.

"Ti - 1.300 maraka! Ja kopiram spisak (…), kažem za koga će glasati. Trinaestog ti dobiješ spisak u ruke. Ti daješ 40 (maraka op.a.). Ja dajem momku, razumiješ, imam dvojicu momaka."

Ovako je glasila ponuda osuđivanog dilera Elvira Saletovića za kupovinu birača mladom kandidatu stranke "Narod i pravda" nekoliko dana uoči lokalnih izbora u Brčko distriktu.

Kandidat Abdulah Iljazović je prihvatio igru u kojoj će organizatori trgovine glasovima upasti u policijsku klopku.

Predstavljajući se kao stranački aktivisti, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su organizirali sastanak Iljazovića s trgovcima glasovima. Sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi nakon kratkog dogovora porukom. Sve je sličilo na suradnju bez greške: Iljazović će dati 6500 KM i dobiti 130 glasova, a Saletović i njegov partner Sanel Pengić će pronaći glasače i za svakog od njih naplatiti po 50 KM. Dio novca će zadržati za sebe.

Zahvaljujući Iljazovićevoj odluci da nemoralnu ponudu prijavi CIN-u, a kasnije policiji i tužiteljstvu, spriječena je trgovina glasovima koji bi ovom kandidatu trebali donijeti mandat u Skupštini Brčko distrikta.

Saletović i Pengić su uhićeni, a Tužilaštvo Brčko distrikta im je odredilo jednomjesečni pritvor.

Izborne prevare nisu novost

U Brčko distriktu izborne prevare nisu novost. Policija je nedavno uhitila trojicu zastupnika u Skupštini Distrikta i petero posrednika jer su planirali zloupotrijebiti glasove najmanje 280 sugrađana.

Mještani brčanskih sela su novinarima CIN-a ispričali da su poznavali uhićene pa su neki od njih lako povjerovali da će u zamjenu za glas dobiti posao u javnim institucijama. Uhićeni su uglavnom prevarili članove svoje obitelji ili susjede, piše Index.

Izborna sudbina od 50 maraka

Kandidat za Skupštinu Brčko distrikta Abdulah Iljazović je dva tjedna pred lokalne izbore 2020. dobio poziv za sastanak s nepoznatog broja. Pristao je i sreo se s Pengićem i Saletovićem. Njih dvojica su osuđivani trgovci drogom. Pengić mu je ponudio pomoć i rekao da ima prijatelja koji prodaje glasove na izborima, ali je Iljazović to odbio.

"Onda sam mu na kraju rekao da ću se ipak čuti s jednim svojim starijim kolegom (…) kako bih se posavjetovao s njim da vidim što želim učiniti."

Iljazović je pozvao novinare CIN-a i u dogovoru s njima pristao snimiti drugi sastanak s Pengićem. S njim je došao i Saletović, koji je ubrzo vodio glavnu riječ.

Saletović je od Iljazovića tražio 1300 KM kao polog za početak posla. Najavio je da će mu dostaviti spisak ljudi koji su spremni glasati za novac. On i Pengić su Iljazoviću objasnili gdje namjeravaju kupovati glasove:

"Znači rek’o sam ti, 100 ovih, 20 Srba i deset Hrvata. Ovo su ti sve muslimani, znači 100. Sve su ti: Srpska Varoš, Grčica, Dizdaruša. Centar, znači ti vidiš da imaš iz Centra. Imaš ove moje. Srpska Varoš, Grčica. To ti je Bijela", rekao je Saletović na sastanku.

Nedugo potom Iljazović je o svemu obavijestio policiju.

"Ja sam se našao u situaciji gdje sam mogao birati da prešutim, a ja ne želim šutjeti jer su svi do sad šutjeli i zbog te šutnje nam je ovako kako jest", objašnjava Iljazović svoju odluku.

vijesti,izborna prevara,akcija glasač

Nekoliko dana kasnije u pratnji novinara CIN-a predao je Saletoviću 130 novčanica po 10 KM kako bi ih on dao glasačima kao avans za kupljeni glas. Ostalih 5200 KM se od Iljazovića očekivalo nakon završenog posla.

Plan je bio da svaki glasač dobije po 10 KM. Pengić je pred kandidatom Naroda i pravde i novinarom CIN-a popisao serijske brojeve novčanica. Svaki birač je trebao uz popunjeni glasački listić mobitelom slikati dobivenu novčanicu. Ta fotografija je trebala biti dokaz obavljenog posla, a zauzvrat su Saletović i Pengić glasačima trebali isplatiti preostali dio novca.

Sve novčanice koje je im je Iljazović dao bile su označene u detaljno planiranoj akciji "Glasač" brčanskog tužilaštva i policije kako bi bile dokaz za izbornu prevaru.

13. studenog, na dan primopredaje ostalih 5200 maraka, Saletović i Pengić su uhapšeni u svojim domovima. Kod Saletovića su pronađeni spiskovi s imenima glasača i novac.