AKCIJA BUNA Službenici SIPA-e uhitili dvije osobe, pronađena droga i novac

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Službenici SIPA-e uhitili su dvije osobe u Sarajevu u okviru operativne akcije 'Buna'.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer, 26. 11. 2023. godine u okviru operativne akcije 'Buna' na području Sarajeva realizirali pretrese stambenih i ugostiteljskog objekta, drugih prostorije i pokretnih stvari na tri lokacije.

Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela organizirani kriminal i neovlašten promet opojnim drogama propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićene dvije osobe

Slobode su lišene dvije osobe koja su provedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 16 kilograma opojne droge marihuana, 20.450,00 eura, 1.600,00 KM, 2.500,00 CHF, dva putnička motorna vozila te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena kaznena djela.

Pretresi su realizirani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u suradnji s Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Operativnom akcijom "Buna"  prekinut  je lanac međunarodnog krijumčarenja opojnih droga s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koji je prema raspoloživim saznanjima postojao duže vremensko razdoblje.