AKCIJA 'BROKER' Izvršen pretres sefa u banci i uhićena jedna osoba

SIPA
Ilustracija

U operativnoj akciji 'Broker' izvršeni su pretresi na tri lokacije i uhićena je jedna osoba zbog nezakonitog trgovanja akcijama.

Dana 8. 2. 2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, u sklopu operativne akcije 'Broker', na području Sarajeva realizirali pretrese na tri lokacije i to dva poslovna i jednog stambenog objekta.

Također, u sklopu navedenih aktivnosti, izvršen je pretres jednog sefa u poslovnoj banci, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti dokazi važni da dalji kazneni postupak, priopćeno je iz SIPA-e.

Obustava transakcija

U skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, izvršena je privremena obustava transakcija na nekoliko računa otvorenih na ime fizičkih osoba.

Uhićena jedna osoba

Slobode je lišena jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne  i Hercegovine. Osoba lišena slobode je u određenom vremenskom razdoblju nezakonito trgovala akcijama jednog od emitenata na tržištu hartija od vrijednosti u Bosni i Hercegovini.

Pretresi su izvršeni po naredbi Županijskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo.