AFERA RESPIRATORI Svjedok tvrdi da je Jelka Miličević znala za nabavku spornih respiratora

Respiratori
Fena

Saslušanjem svjedoka obrane Fahrudina Solaka, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

"Danas su saslušani Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Ensad Korman vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije, koji su od 25. ožujka 2020. godine bili članovi Federalnog stožera civilne zaštite", prenosi Avaz.

Anis Ajdinović je odgovarajući na pitanja odvjetnice Marsele Bajramović koja zastupa Solaka, potvrdio da su na sastancima stožera između ostalog donošene odluke za nabavku medicinskih sredstava i opreme među kojima je bilo govora i o respiratorima.

Anes Memić mu kazao da su u pitanju respiratori

Ajdinović je pojasnio da je u to vrijeme vladao veliki strah i panika građana nakon pojave koronavirusa, te da je bilo doneseno dosta akata kako bi se na granici vršila kontrola i onemogućio dolazak građana BiH zaraženih koronavirusom, a sve u cilju sprečavanja širenja zaraze. Inspekcija se organizirala i imala kontinuiran nadzor putnika i roba na graničnim prijelazima.

U ožujku 2020. godine sjednice Federalnog stožera civilne zaštite održavale su se danonoćno. Bilo je to i razdoblje proglašenja stanja nesreće.

Stožer je donosio naredbe i odluke koje su bile obavezujuće. Kako je potvrdio Ajdinović donosile su se odluke o nabavci testova, zaštitnih maski, odijela i rukavaica, a bili su aktualni i respiratori.

Materijale za te sjednice, kako je pojasnio, dobivali su elektronskim putem. Sazivao ih je tajnik Stožera Enes Memić, koji je vodio i zapisnike o sjednicama, a koji su se usvajali na početku svake sjednice za ono što se događalo na prethodnoj.

Ajdinović je potvrdio da su donošene odluke o nabavci respiratora prvo za pet milijuna maraka, a potom za sedam milijuna.

Potvrdio je da se na telefonskoj sjednici glasalo za nabavku medicinski sredstava i kako kaže Ajdinović, njemu je nakon što ga je pitao, tajnik Stožera Enes Memić kazao da je u putanju nabavka respiratora. Ajdinović je potvrdio da je elektronskim putem, dakle mailom, potvrdno glasao za Odluku o nabavci medicijske opreme od 1. travnja 2020. godine .

"Mislim da je konstatirano da je jednoglasno donesena odluka", kazao je Ajdinović.

Potvrdio je da kada su respiratori već došli i kada se govorilo o njihovim manjkavostima, naknadno razgovarali o tome zašto u odluci nisu navedena sva medicinska sredstva.

Odluka o raspoređivanju respiratora kliničkim centrima je tada odgođena. Za sve nabavke bila je zadužena Federalna uprava civilne zaštite kojoj je dat nalog da nabavku izvrši iz sredstava za posebne namjene,

Odgovarajući na pitanje tužitelja Džermina Pašića, Ajdinović je potvrdio da glasajući za odluku od 1. travnja nisu imali saznanja o dobavljaču “Srebrenoj malini”, kao ni o količini i cijeni respiratora. Nikad nisu raspravljali o članu 10. Zakona o javnim nabavkama, ni proceduri koju je FUCZ provodio. Ajdinović je potvrdio da u Stožeru nikada nisu raspravljali o ponudama.

Nije bilo popisa medicinske opreme

Senka Nožica koja zastupa Jelku Milićević upitala je Ajdinovića je li siguran da mu je Enes Memić kazao da je u pitanju bila nabavka respiratora, jer je Memić na pretresu kazao da ni on to nije znao, Ajdinović je potvrdio da mu je Memić to kazao.

Na pitanje Nožice zašto je to onda problematizirao na sastanku s Milićević i ostalima, Ajdinović je kazao da su htjeli utvrditi jesu li oni u nečemu pogriješili i utvrdili su da nije bilo popisa medicinske opreme.

Na pitanje je li Jelka Milićević kao zapovjednica Stožera znala da se nabavljaju respiratori kazao je: "Naravno da je znala".

Ensad Korman je kazao da je na sastancima Stožera doneseno dosta naredbi koje su se ticale policijskih struktura, te da je njegova obaveza bila da ih provodi zajedno s komesarima županijskig Ministarstava unutarnjih poslova.

Potvrdio je da se razgovaralo o nabavci medicinskih sredstava i opreme, a među potrebama koje je iznosio direktor Zavoda za javno zdravstvo, kako misli, bili su i respiratori. Korman je kazao da je odluka od 1. travnja 2020. godine donesena za sve potrebe koje je iskazao Zavod.

Korman je potvrdio da je odluka donesena na telefonskoj sjednici i da je tog dana bio na terenu te da ga je zvao Enes Memić kako bi ga podsjetio na sjednicu i donošenje odluke. Korman je, kako je rekao, potvrdno glasao za odluku, a kako je uočio većina je bila suglasna.

On je kazao da nije znao da se radi o respiratorima i da je u odluci bilo navedeno da se nabavlja oprema potrebna za spašavanje ljudi od koronavirusa.

Odluka o raspodjeli respiratora kliničkim centrima stavljena je u početku izvan snage. Kasnije kada se utvrdilo da neće utjecati na sudski postupak donesena je odluka o raspodjeli respiratora kliničkim centrima u županijskim bolnicama.

Korman je potvrdio da se Stožer nije bavio ponudama za nabavku opreme, te da je FUCZ bila u obavezi da izvrši nabavku u skladu sa zakonom.