AFERA 'RESPIRATORI' Sud BiH objavio iskaze optuženih i svjedoka te detalje kaznenih djela

Fikret Hodžić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Sud Bosne i Hercegovine objavio je konačne presudu Fadilu Novaliću i drugima na svojoj web stranici. U dokumentu koji ima 416 strana, nalaze se transkripti iskaza osuđenih Fadila Novalića, Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka, kao i oslobođene Jelke Miličević te brojnih svjedoka iz ovog predmeta.

U presudi je naveden opis kaznenih djela, način na koji su izvršena te obrazloženje za dijelove optužnice za koje su optuženi oslobođeni.

Drugostupanjska presuda izrečena je 26.1.2024. godine u kojoj je u cijelosti potvrđena prvostupanjska presuda Suda BiH. Sve detalje s ročišta, iskaze optuženih i svjedoka prvostupanjskog postupka pročitajte OVDJE, a drugostupanjsku presudu OVDJE.

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i prava osoba „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, proglašeni su krivim, odnosno pravna osoba odgovornom, da su radnjama opisanim u izreci prvostupanjske presude počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz članka 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi s člankom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i kazneno djelo krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostupanjski sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

– optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
– optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
– optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
– optuženoj pravnoj osobi „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Istom presudom, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F.H. Srebrena malina“ su oslobođeni od optužbe da su, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke prvostupanjske presude, počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stav 1. KZBiH, u vezi s kaznenim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz članka 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZFBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz članka 219. stav 3. u vezi stava 2. KZBiH, pranje novca iz članka 209. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz čl. 261. st. 2. KZFBiH, krivotvorenje službene isprave iz članka 389. stav 2. u vezi stava 1. KZFBiH i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje iz čl. 262. st. 2. KZRS, navode iz Suda BIH, prenosi N1.

Konačno, prvostupanjskom presudom optužena Jelka Milićević, oslobođena je od optužbe da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz čl. 387. st. (2) u vezi st. (1) KZ FBiH.