AFERA "RESPIRATORI" Kristijan Marić rekao da mu je Fikret Hodžić prijetio pištoljem u Mostaru

Fikret Hodžić Kristijan Marić
B.Cerić/Avaz

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, na današnjem pretresu završeno je s ispitivanjem svjedoka Kristijana Marića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik tvrtke "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Mail od Novalićeve tajnice

Kristijan Marić iz Mostara koji je dobio imunitet od kaznenog gonjenja, pojasnio je da je on bio samo posrednik između Fikreta Hodžića te Sanje Lekić iz tvrtke "BMTL Medikal" iz Crne gore i Kineza. Također je potvrdio da Hodžić nikad nije Sanji Lekić uplatio proviziju od 150.000 eura za nabavku respiratora, piše Avaz.

Na pitanje odvjetnice Vasvije Vidović koja zastupa Fadila Novalića, Marić je potvrdio da mu je Fikret Hodžić govorio da surađuje s Vladom FBiH i da je u kontaktu s premijerom u kontekstu izrade dozvola za uvoz i pisma namjere za nabavku respiratora.

Svjedok je također potvrdio da kada je Hodžić govorio da će "častiti" svoje ljude, nije spominjao imena.

Na pitanje državnog tužitelja Mirze Hukeljića, Marić je kazao da je u travnju 2020. godine od Fikreta Hodžića dobio dva pisma namjere, jedan za nabavku respiratora tipa HCV E003 , a drugi za respiratore tipa ACM 812 A. Drugo pismo Hodžić je mailom dobio od Novalićeve tajnice Bahre Džake i proslijedio ga preko WhatsAppa Kristijanu Mariću.

Obrana je na ranijem pretresu prikazala komunikaciju Marića u grupi "Kristian" u kojoj je ispoljavao netrpeljivost prema Hodžiću, te je uz dijeljenje fotografija pištolja, Marić je navodio što će sve uraditi " malinaru".

Svjedok je danas kazao da Hodžiću nikada nije osobno prijetio te je naveo jednu situaciju u Mostaru u njegovom bivšem ugostiteljskom objektu u vrijeme kada je kasnila isporuka respiratora iz Kine, te je Marić morao zvati Kineze. Marić je danas izjavio da mu je Hodžić tada pokazivao svoj pištolj govoreći "Moramo to završiti, reci Kinezima da se to završi"

Svjedok je izjavio da su mu prijetili i Sanja Lekić i Fikret Hodžić.

Nije prijavio prijetnje

Na pitanje Hodžićeve odvjetnice Mirne Avdibegović, Marić je odgovorio da te prijetnje nije prijavljivao.

Odgovarajući na pitanja predsjedavjuće vijeća, sutkinje Džemile Begović, Kristijan Marić je potvrdio da je "Srebrena malina" uplatila Kinezima 30 milijuna huana, što je prema riječima svjedoka oko 3,9 milijuna eura. Novac je uplaćen putem korespondentnog računa u Beču.

Svjedok nije mogao pojasniti kako bi Sanja Lekić u tom slučaju mogla preuzeti razliku od 2,4 milijuna eura. Kazao je da je bio dogovor da se isporuči za FBiH 100 respiratora, te da će se onda razgovarati od dodatnih 200 za 20 milijuna maraka.  

Marić je potvrdio da je Sanja Lekić, kojoj je on pokušao pomoći da vrati dug Srbiji preko kupovine respiratora za FBiH, na kraju od Kineza dobila svojih 200 respiratora u svibnju 2020. godine.  

Nakon pretresa odvjetnica prvooptuženog Fadila Novalića, osvrnula se i na iskaz s prošlog ročišta, na kome je obrana dokazivala da je svjedok krivotvorio pismo namjere, koristeći pečat i potpis premijera FBiH.

"O tome nisam pitala, jer je dokaz kojeg je predočila moja kolegica sam po sebi jasan, vidi se da se nesumnjivo radi o krivotvorenom dokumentu", rekla je Vidović.