AFERA IKONA Dodik saslušan u Tužiteljstvu BiH

AFERA IKONA Dodik saslušan u Tužiteljstvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je stigao u Tužiteljstvo BiH. Kako saznajemo, povod je davanje izjave u vezi s aferom "Ikona", koja je prerasla u međunarodni diplomatski skandal, javlja Klix

Dodik je ranije dobio poziv da bi tužiteljima ispričao sve što zna o porijeklu ikone te njezinom putu do njegovih ruku i danu kada ju je poklonio Sergeju Lavrovu.

Tužiteljstvo BiH je nedavno priopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

U proteklim tjednima saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Veleposlanik Kirilič je inzistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu 14. prosinca prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomacije je poručio da "Dodik nastavlja lagati".

S druge strane, Dodik je poručio da će se, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on ispričati i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.