5C Kroz Hercegovinu ide izgradnja novih 30 km autoceste, evo što se ugovara

Autocesta 5C Odžak
Autoceste FBiH

Ulaskom u posjed nekretnina i parcela koje su otkupljene za gradnju koridora 5C ispunjeni su svi uvjeti za početak gradnje dionice autoceste kroz općine Tešanj, Maglaj i Žepče, od Medakova do Ozimica.

Prema riječima direktora 'Autocesta FBiH' Denisa Lasića, ovaj veliki infrastrukturni projekt predstavlja značajan iskorak u intenziviranju radova na cijelom koridoru, ali i najveću investiciju u BiH u posljednjih 30 godina. U izgradnju 21,3 kilometra duge dionice bit će uloženo 361.753.355 eura bez PDV-a.

Projekt obuhvata i izgradnju niza zahtjevnih objekata – tunela Crni vrh, koji će biti duži od dva kilometra, te jedne petlje, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukata, dva nadvožnjaka i 15 podvožnjaka. Financiranje je osigurano iz kredita Europske investicijske banke (EIB), uz dodatna bespovratna sredstva Europske unije putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), piše 'Dnevni avaz'.

"Naše aktivnosti maksimalno su usmjerene prema što skorijem završetku dijela koridora od Sarajeva do Save, ali i ubrzavanju izgradnje koridora 5C kroz Hercegovinu. Naša je ambicija da imamo cijeli koridor 5C u izgradnji, da se započete dionice završe i da već od kraja ove godine imamo u prometu nove kilometre autoceste. 

Do kraja 2023. trebale bi biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. Ove godine u Hercegovini planiramo početi izgradnju 30 kilometara autoceste. Do kraja godine planira se i ugovaranje preostale posljednje dionice od Maglaja do Žepča, čime će u izgradnji biti kompletan sjeverni dio koridora", istaknuo je Lasić.

U prvoj polovini 2024. godine trebala bi biti ugovorena i dionica Mostar jug – tunel Kvanj, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za dionicu od Bradine do ulaza u tunel Prenj. Na koridoru 5C trenutno je aktivno osam gradilišta, a u fazi izgradnje je 61 kilometar autoceste.

"Od Zenice sjever do južnog dijela Žepča te dio kroz općine Usora, Doboj-Jug, Tešanj, Maglaj, do sjevernog dijela Žepča. Na jugu naše zemlje kroz Hercegovinu se gradi 11 kilometara autoceste od Počitelja do Zvirovića, što uključuje i most Počitelj, dug kilometar, koji je prije nekoliko dana u potpunosti spojen. Radi se o jednoj od najviših građevina u regiji, sa stubovima koji dosežu do 100 metara", kazao je Lasić.

Dionica Počitelj – Zvirovići će biti puštena u promet u jesen ove godine, a ona se veže na ranije izgrađenu dionicu Zvirovići – Bijača, čime će 21 kilometar autoceste u Hercegovini biti u prometu.

Na sjeveru će krajem sljedeće godine biti pušten u promet 21 kilometar. Korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini od oko 120 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.