249 MILIJUNA MARAKA Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o privremenom financiranju

249 MILIJUNA MARAKA Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o privremenom financiranju
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, jednoglasno donijelo Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za period travanj - lipanj 2021. godine, u iznosu od 249 milijuna KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za financiranje institucija BiH sukladno Zakonu o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu.

Kako je priopćeno nakon sjednice, u tijeku je finalizacija Nacrta zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu sukladno zahtjevima Predsjedništva BiH o uvrštavanju sredstava za borbu protiv covid-19. 

Vijeće je danas utvrdilo i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Cilj zaključivanja ovih dopuna Ugovora je jačanje međusobnih odnosa i suradnje dviju država te lakši prelazak zajedničke državne granice, odnosno uspostava jednostavnog i efikasnog sustava kontrole prelaska zajedničke državne granice.

Status budućeg međunarodnog graničnog prelaza u Svilaju, na Koridoru 5c,  određen je za promet putnika, a za promet robe bit će otvoren kada se osiguraju tehnički uvjeti. Prijedlog osnova biti će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Ugovora odredi ministar sigurnosti BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Na današnjoj sjednici usvojeno je Izvješće Ministarstva prometa i veza s pratećim zaključcima o provedbi Okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine za period 2016. - 2030. godine za izvještajno razdoblje od listopada 2016. do prosinca 2020. godine.

Navodi se da nakon što su u 2017. i 2018. godini donesene izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kojim su uvedene strože kazne za prekršaje u prometu, podaci govore da je smanjen broj poginulih na cestama u BiH.  Ukupno je 261 osoba smrtno stradala u prometnim nezgodama u 2019. godini, dok je taj broj u 2016. godini iznosio 321. 

Prema Izvješću, ukupan broj prometnih nezgoda na cestama u BiH je smanjen za više od pet tisuća u 2019. godini, kada je registrirano njih  34.519, u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno 39.543. Također, smanjen je broj prometnih nezgoda s poginulim ili ozljeđenim osobama, kojih je u 2019. godini bilo 7.256, u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno njih 7.716.

Vijeće ministara BiH imenovalo je danas Danijelu Mrdu za direktora i Šimuna Novakovića i Fuada Ohranovića za zamjenike direktora Arhiva Bosne i Hercegovine, kao najbolje rangirane kandidate nakon završene procedure javnog natječaja sukladno Mišljenju Agencije za državnu službu BiH.