100 000 KM Uhićena trojica: Davali lažne dojave o namještenim utakmicama

Privođenje FUP
Ilustracija/Hercegovina.info

Tri osobe uhićene su u Čajniču zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela 'PrIJevara' i 'Pranje novca', a nakon kriminalističke obrade pušteni su na slobodu i protiv njih bit će podnesen izvještaj nadležnom tužiteljstvu o izvršenim krivičnim djelima.

U priopćenju iz MUP-a Srpske navodi se da su slobode lišene osobe čiji su inicijali B.S. i M.R. iz Čajniča i M.K. iz Foče, trenutno nastanjen u Čajniču. Srna neslužbeno saznaje da je riječ o Borislavu S., Mihajlu R. i Milanu K. Tijekom realizacije akcije utvrđeno je da su navedena krivična djela u vezi sa lažnim dojavama o namještenim sportskim mečevima.

"Na osnovu naredbe Osnovnog suda Foča izvršen je pretres kuća i prostorija koje koriste osumnjičene osobe i tom prilikom su pronađeni i oduzeti: računar, tablet, više mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnica, isplatnica i evidencija koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, kao i automobil 'Audi A6', četvorocikl, oko 8.000 KM, poluautomatska puška tzv. 'papovka', osam ručnih bombi, oko 800 komada bojevog streljiva raznog kalibra i tri štapina", ističe se u priopćenju.

Ove osobe uhićene su u nastavku policijske akcije kodnog naziva 'Vektor 1', koju su realizirali policijski službenici Odjela za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske po naredbi Osnovnog suda Foča, a uz koordinaciju Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju.

Iz MUP-a Srpske apeliraju na građane da ne vjeruju osobama koje se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu tvrdeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer je riječ o prijevari. "Izvršitelji ovih krivičnih djela na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobivenim putem klađenja obmanjujući tako ljude", navodi se u priopćenju iz MUP-a Srpske.

Prema neslužbenim saznanjima Srne, ove osobe pravile su naloge na društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem kojih su se reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim natjecanjima. Nakon što bi stupili u kontakt, obmanjivali bi ljude da imaju informacije o namještenim sportskim susretima, te bi oštećeni uplaćivali novac za klađenje na ime fizičkih osoba u BiH.

Nakon izvršene uplate, izvršitelji ovih krivičnih djela i dalje bi obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica, te da je potrebno da uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju dalje uplate, a u toj fazi, izvršitelji, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvi, počinju da prijete i iznuđuju još novca. Srna neslužbeno saznaje da su osumnjičeni na ovaj način uzeli od oštećenih najmanje 100.000 KM.

Prije izvjesnog vremena, s područja općine Foča službenici Federalne uprave policije su uhitili četiri osobe zbog prijevare putem društvenih mreža. Prevaranti su na isti način pridobijali 'mušterije', prikazivajući im dobitni listić, te kako upravo preko njih mogu saznati koje utakmice su namještene i na taj način im uzimali novac. Tada se navodilo kako je jedna osoba iz Mostara prevarena za veći novčani iznos.