Benedikt XVI. u Zagrebu 2010. proglašava Stepinca svecem?

Papa Benedikt
Papa Benedikt XVI. mogao bi posjetiti Hrvatsku sljedeće godine. Dakako, ukoliko prihvati poziv koji mu je danas u Brnu, u Češkoj, uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je kao delegat HBK sudjelovao u programu Papina apostolskog pohoda Češkoj.

Kako javlja Ika, pozivajući se na kardinalova tajnika Željka Faltaka, kardinal Bozanić danas je “u podužem razgovoru ponovio želju Crkve u Hrvata da Sveti Otac pohodi Hrvatsku”. Pritom je kardinal Bozanić papi Benediktu XVI. najavio i 50. obljetnicu smrti blaženog Alojzija Stepinca, koja će se obilježiti sljedeće godine.

To bi mogao biti izravni povod za Papin dolazak u Hrvatsku, jer se apostolska putovanja Petrova nasljednika planiraju upravo prema sličnim povodima.

– Tko zna, možda je pri kraju i proces kanonizacije kardinala Stepinca, pa bi ga Papa svetim mogao proglasiti sljedeće godine u Hrvatskoj – neslužbeno su na Kaptolu komentirali Bozanićev poziv Benediktu XVI. Međutim, proces kanonizacije kardinala Stepinca odvija se u najstrožoj tajnosti, a postulator kauze mons. Juraj Batelja predao je u siječnju 2008. u Vatikanu dokumentaciju o tri čuda, koja su nužna u tome zahtjevnom procesu.

Papu Benedikta XVI. u Hrvatsku su već pozvali biskupi 2006. za svoga posjeta “ad limina apostolorum”, a taj poziv ponovio je i bivši premijer Ivo Sanader u ožujku iste godine, koji je rekao da je Papi bilo drago kada je čuo poziv te mu je odgovorio da je već dvaput bio u Zagrebu, ali u svojstvu kardinala. Eventualni dolazak Benedikta XVI. u Hrvatsku bila bi i nedvosmislena potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju, što je jedan od prioriteta vatikanske vanjske politike u ovom razdoblju.