AZOV TVRDI "Rusija je upotrijebila kemijsko oružje, žrtve imaju otežano disanje"

Ukrajina
AFP

Pukovnija Azov tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju. "Tvar je distribuirana dronom, a žrtve imaju otežano disanje", objavili su.

"Prije otprilike sat vremena ruske okupacijske snage upotrijebile su otrovnu tvar nepoznatog podrijetla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Mariupolju, koja je bačena s neprijateljske bespilotne letjelice", stoji u objavi.

Možda je to prva poznata ruska upotreba kemijskog oružja u Ukrajini.

Predsjednica parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU Ivanna Klimpuš također je na Twitteru podijelila informaciju o tome da je ruska vojska vjerojatno upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Rusi su jutros zaprijetili da će koristiti "kemijske postrojbe" protiv branitelja Mariupolja. Sada je AZOV izvijestio da su to i učinili. Rusija neće stati dok ne bude zaustavljena", napisala je.

Klimpuš je konstatirala da su ljudi pogođeni tom “nepoznatom tvari” imali respiratorne probleme te je pozvala na uvođenje embarga na sve ruske energente.

Režim iz Kremlja naprosto obožava otrove. Upotrijebi li u Ukrajini, sukladno najavama, kemijsko i biološko oružje, Putinu će doista preostati neispucana još samo atomska bomba.