Alema Dolamić: 'Srce mi igra od pomisli da će se moja sestra iz pakla Sirije vratiti u BiH'

Alema Dolamić, povratak žena iz Sirije, ispovijest, odluka predjedništva bih

Uhvati me val radosti, ali onda se uplašim i radovati se i umirim se, jer do sada su neke vijesti o povratku moje sestre iz Sirije bile lažne i mnogo puta sam zbog toga bukvalno „potonula“.

Ovim riječima Alema Dolamić iz Tešnja, koja se već duže vrijeme bori da se njena sestra vrati iz pakla Sirije, komentira vijest da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo odluku o povratku “24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljskog staranja”, bivših stanovnika takozvane Islamske države koji trenutno borave u neuvjetnim kampovima u Siriji i Iraku.

Ne znam je li predviđeno da se u toj grupi vrati i moja sestra sa svoje troje djece, ali nekako mi čvrsto djeluje i nadu daje to što je odluku o povratku žena i djece iz Sirije donijelo Predsjedništvo BiH. Sva trojica su potpisala i to mi daje nadu da će se i realizirati. Za sada nemam nikakve potvrde da je u toj grupi baš ona sa svojom djecom - priča Alema Dolamić za „Avaz“.

Ističe da je svjesna eventualnih posljedica zbog odlaska u Siriju s kojima se mogu suočiti njena sestra i druge žene ukoliko se vrate u domovinu. Dalje navodi da je svjesna i negativnih komentara dijela javnosti u BiH, kao i toga da sada neki od ovog pitanja prave politički i sigurnosni problem.

Ali neće one doći naoružane, one su žene koju se se pokajale za ono što su uradile. Njihov grijeh je što su otišle tamo. Ako su zbog toga krive, neka odgovaraju. Iz kontakata sa sestrom znam da su se ona i te žene pokajale i zato su i pobjegle u te kampove gdje su sada.

Donijele su pogrešnu odluku. Ako treba odgovarati, neka odgovaraju. Ali drugačije je i za njih i za nas ako budu ovdje. Ta djeca ne znaju godinama šta su dom i kuća. Ispaštaju i trpe, a nisu ništa uradili, zato stalno ističem da im moramo pomoći da se vrate. I, evo, konačno se nešto počelo dešavati - kaže Alema.

Inače, Aleminu sestru je 2014. godine, s tada osmogodišnjom kćerkom, muž Nermin Jahić odveo u Siriju. U međuvremenu, dobila je još dvoje djece.

On je poginuo kao borac ISIL-a. Ona je pobjegla s djecom i dvije godine je u jednom kampu, u kojem su još tri žene iz BiH s devetero djece.

Alema Dolamić je već duže vrijeme „obijala“ vrata institucija u BiH i javno je istupala o problemu s kojim se suočila. Zbog ljubavi prema sestri i njenoj djeci, Alema Dolamić javno je istupala pokušavajući i na taj način skrenuti pažnju na ovaj problem. Pri tom se i sama suočila s osudama, kritikama i često nerazumijevanjem okoline.

Međutim, ništa je nije pokolebalo u njenoj namjeri da pomogne sestri i njenoj djeci.

- Stalno to ponavljam, a za sve ostalo neka institucije i nadležni rade svoj posao. Samo se nadam da će moja sestra i njena djeca doći. Sve drugo je nevažno – zaključuje Alema Dolamić.

Inače, u zaključku Predsjedništva BiH od 29. studenog navodi se da Predsjedništvo prepoznaje hitnu potrebu koordiniranog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se omogućio siguran povratak u BiH, kao i reintegracija grupe od ukupno 24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljske skrbi, državljana BiH.