ISPOVIJEST ZAROBLJENE SLOVENSKE OBITELJI Bili su u Križnoj jami 55 sati, ali tvrde da su znali da će preživjeti

Slovenska obitelj spašena iz jame

Petero ljudi, koji su bili zarobljeni u Križnoj jami u Sloveniji 55 sati, spašeni su u ponedjeljak popodne. Tročlana obitelj i dva vodiča ostali su zarobljeni u pećini u subotu nakon porasta razine vode, a nakon zahtjevne spasilačke operacije, obitelj je prvi put govorila za 24ur.com.

"Znali smo da ćemo preživjeti, ali nismo znali koliko dugo ćemo biti u pećini", rekao je Tomaž, koji je bio zarobljen u Križnoj jami sa suprugom i kćerkom.

"Mislili smo da idemo kući"

Kako su rekli, kada su ronioci prvi put došli do njih, bili su sigurni će ih oni izbaviti.

"Mislili smo da idemo kući", rekla je njegova supruga Ajda.

Međutim, to nije bio slučaj. Kada su ronioci došli do njih u nedjelju ujutru, donijeli su im hranu, piće i uvjerili se u kakvom su stanju. Ali tada nisu napustili pećinu - sunčevu svjetlost vidjeli su opet u ponedjeljak popodne, poslije 55 sati u Križnoj jami.

Uprkos takvom iskustvu, obitelj nije izgubila ljubav prema pećinama, barem Tomaž i Ajda nisu. Kćerka Ana je rekla da će sačekati malo duže dok sve ovo ne prođe.

Turistički obilazak pošao po zlu

Podsjetimo, članovi tročlane slovenske obitelji starosti između 22 i 58 godina, došli su u subotu u turistički obilazak pećine, ali nisu mogli izaći, jer je pećina u međuvremenu djelomično poplavljena zbog jake kiše.

Grupa se potom povukla na sigurno mjesto, gdje su je pronašli ronioci u okviru akcije spašavanja. Petero ljudi se sklonilo u zagrijani bivak na oko 10 metara iznad vode, s hranom, toplom odjećom i bakljama koje su im dostavili ronioci.

Ovo je bilo prvo spašavanje iz turističke pećine u Sloveniji i prvi incident ove vrste u popularnoj Križnoj jami, u koju se može ući samo uz stručne vodiče i gdje se obilasci zakazuju više od godinu unaprijed.

Oni su u spašeni u ponedjeljak popodne nakon što se vodostaj dovoljno povukao da su spasioci mogli izvući.