AKCIJA NA MORU Hrvat na Kanarima uhićen sa 700 kilograma kokaina

droga kokain more
Europol

U zajedničkoj akciji Europola, hrvatske, srpske, španjolske i talijanske policije uhićeni su članovi kriminalne organizacije koji su preko Kanarskih otoka krijumčarili velike količine kokaina iz Južne Amerike prema Europi.

U istrazi je otkrivena značajna prijetnja – sve veća sposobnost kriminalne organizacije da na raznim lokacijama i tijekom dužeg razdoblja organizira krijumčarenje na visokoj razini – zbog čega je međunarodna suradnja bila ključna za njezino raskrinkavanje, prenosi Dnevnik.hr.

Istraga je pokrenuta u ožujku 2022. godine i fokusirala se na brod koji je plovio pod poljskom zastavom i koji je bio usidren na Kanarskim otocima. Sumnjalo se da se koristi za prijevoz kokaina, zbog čega je policija počela nadzirati članove posade.

Na brodu radio Hrvat

Jedan od njih, inače Talijan, povezan je s mafijom 'Ndranghetom, a na brodu je radio i Hrvat povezan s takozvanim balkanskim kartelom. Iako nisu bili zaposleni, obojica su živjela na visokoj nozi i brod su održavali u odličnom stanju.

Tim brodom su redovito putovali da bi, izvijestio je Europol, ostavili dojam da se ne bave ničim sumnjivim. Tako je bilo sve do 27. srpnja ove godine, kada je španjolska policija primijetila da su se zaputili prema izoliranom dijelu Atlantskog oceana. Od tamo su 2. kolovoza krenuli natrag prema Kanarima, a policija je tri dana kasnije pretražila brod i na njemu pronašla 700 kilograma kokaina.

Istovremeno su u Španjolskoj uhićeni Hrvat i Srbin koji su osumnjičeni da su koordinirali krijumčarenje, a policija je kod njih pronašla mobitele koji su za to korišteni.



Europol je tijekom istrage organizirao razmjenu informacija na međunarodnoj razini, pomogao u koordinaciji različitih organizacija te je pružao analitičku podršku.