AFERA RESPIRATORI Mladi mostarski poduzetnik Marić pred Sudom otkrio između koga je posredovao

afera respiratori, Srebrna malina, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, afera respiratori, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, Srebrna malina, respiratori, afera respiratori, suđenje, afera respiratori, vijesti, afera respiratori, suđenje, bavrka, suđenje, afera respiratori, malina respiratori, suđenje, respiratori, afera respiratori, Jelka Miličević , Fadil Novalić, sud bih, fahrudin solak, fikret hodžić, afera respiratori, kristijan marić, poduzetništvo , Mostar, Jelka Miličević , afera respiratori, kristijan marić, fikret hodžić, afera respiratori, Vlada FBiH, koronavirus, kriminal, afera respiratori, koronavirus, Vlada FBiH
Ilustracija

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, ministrici financija Federacije BiH Jelki Milićević i vlasniku poduzeća "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, danas je svjedočio Kristijan Marić iz Mostara, koji je usko surađivao sa Fikretom Hodžićem. On je ispričao na koji način su sporni respiratori nabavljeni.

Premijer će pomoći s dozvolama

Komercijalist iz Mostara Kristijan Marić, čija je privatna tvrtka u blokadi zbog ovog suđenja, dobio je imunitet od Suda da neće biti kazneno gonjen, te je danas morao istinito odgovarati na sva pitanja tužitelja.

"Marić je objasnio da je on osnivač Udruge „Mreža mladih“, putem kojeg su se mladi poduzetnici bavili kupoprodajom roba i usluga, a uglavnom je Marić posredovao u tim kupoprodajama", piše Avaz.

Njega je krajem ožujka 2020. godine u vrijeme pandemije koronavirusa kontaktirao Fikret Hodžić i raspitivao se o kupovini medicinskih sredstava i opreme. Marić kaže da je stekao dojam, prema objašnjenju Fikreta Hodžića, da je on čovjek iz Vlade FBiH, a zanimao se, između ostalog, za kupovinu respiratora.

Kada mu je Marić objašnjavao što mu je sve potrebno za dozvole i druge dokumente za uvoz respiratora i kada je rekao da država također mora dati jamstva, Hodžić mu je kazao da je to sve sređeno, odnosno da on komunicira s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i da će mu premijer pomoći sa svim dozvolama.

Današnji svjedok posredovao je između Fikreta Hodžića i tvrtke „Srebrena malina“ s firmom Borne Cicera „Exotrade“ za kupovinu respiratora HCVE-003. Ugovor nije realiziran jer u međuvremenu ta vrsta respiratora više nije bila dostupna za prodaju. Ti uređaji su, prema objašnjenju Kristijana Marića, bili mnogo jači i skuplji od respiratora ACM-812 A, za koje se Hodžić također zanimao.

Marić je također ispričao da je u „Mreži mladih“ uarađivao i sa Sanjom Lekić iz Crne Gore i njenom tvrtkom „BTL medical Montenegro“ koja je imala problem sa Srbijom zbog isporuke respiratora ACM-812A. Srbija je zahtijevala 300 ovih respiratora, ali je kasnije zbog njihove neisporuke tvrtka iz Srbije „Sinofarm“ raskinula ugovor sa Sanjom Lekić te je Srbija zahtijevala povrat novca, a radilo se o 3,9 milijuna eura, koliko je Lekić već bila uplatila Kinezima za 200 respiratora.

Marić je ispričao da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te biznismen iz Londona Samir Cerić osmislili plan kako pomoći Sanji Lekić da vrati novac Srbiji, a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH.

Naknadno su shvatili da moraju uključiti i Fireta Hodžića te je on pristao na taj plan, na ekstra profit, uz Marićevo obećanje da će biti dobro počašćen.

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 milijuna maraka, a danas je Marić objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 milijuna eura.

Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 milijuna eura.

Dakle, druga nabavka trebala je biti plaćena 20 milijuna maraka. Fikret Hodžić je, kako je danas naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana.

Potpisana dva jamstvena pisma

Kristijan Marić je potvrdio kako mu je poznato da je Vlada FBiH pisala dva jamstvena pisma za obje vrste respiratora, a također mu je poznato da je garantno pismo pisao i veleposlanik BiH u Kini Tarik Bukvić za kupovinu druge pošiljke od 200 respiratora, koja na kraju nije realizirana.

On je također danas potvrdio da je, kada je prvi put pozvan na saslušanje u Tužiteljstvo BiH, ljut nazvao Fikreta Hodžića, a ovaj mu je rekao: "Ti radi svoj posao, ali nemoj spominjati respiratore, premijera FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite".

Marić je također danas iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona posredovao kod KIneza da naprave lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A.