Zakon o navijačima predviđa rigorozne kazne

Prema tome, prijedlog zakona trebao bi sadržavati slične odredbe kako i u mnogim europskim zemljama koje se uspješno bore s ovom pošasti.
Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, smatra kako naša zemlja ima sve mehanizme da se uspješno bori s huliganima. “Upravo zato je nužan ovaj zakon, koji se davno trebao donijeti jer sam osobno predlagao da se prilikom donošenja zakona o sportu, donese i zakon o sankcioniranju izgrednika”, naglašava Jovičić.

Engleski model

On navodi primjer Engleske, kojoj su huligani godinama zadavali velike glavobolje, ali su donošenjem adekvatnih zakona i mjera uspjeli doći u situaciju da njihova sportska natjecanja postanu obiteljska okupljališta. “To je pravi put kojim i mi moramo krenuti, jer ako navijači znaju da će za bilo kave izgrede biti kažnjeni zatvorskim kaznama, teško da će se događati nemile scene i na našim stadionima”, kategorički tvrdi Jovičić. Kako se veliki broj izgreda događa prije i poslije utakmica, Jovičić smatra kako novi zakon mora obuhvatiti i taj aspekt. Upravo zbog toga on podržava donošenje ovog zakona, ali pojašnjava kako su problemi u dosadašnjim pokušajima da se donese ovaj zakon vezani uz ovlasti za njegovo provođenje. Podsjetimo, Ministarstvo sigurnosti BiH još je prije pet godina izradilo jedan sličan zakon, koji je odbijen u prvom čitanju. “Smatramo kako policije entiteta i županija trebaju provoditi javni red i mir, ali plan bošnjačkih stranaka bio je da sve to rade institucije BiH, pa u ovom slučaju i SIPA. To je jedini problem zbog kojeg taj zakon nije donesen”, pojašnjava Jovičić.

Prihvaćanje zakona

Adem Huskić, zastupnik SBiH-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je uputio prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru, smatra kako je krajnje vrijeme da se donese jedan ovakav zakon. “Zakon je potreban našoj zemlji, i mislim da bi mogao biti prihvaćen. Zakon se svakako može popraviti te su sve dobronamjerne sugestije dobrodošle”, kaže Huskić. Posljednja događanja u Širokom Brijegu, kada je jedan navijač smrtno stradao, ali i brojni drugi primjeri navijačkih divljanja jasan su znak kako je došlo krajnje vrijeme da se huliganstvu stane u kraj.
“Nažalost, imamo mnogih koji na utakmice dolaze samo kako bi izazivali nerede. Zbog toga moramo napraviti puno više reda kako bi se omogućilo ljudima koje zanima sport da u njemu i uživaju”, poručio je Huskić.

Upućeni zakon

Zastupnici u Parlamentu BiH Adem Huskić, Remzija Kadrić i Mehmed Suljkanović uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima u BiH. Predloženim zakonom uređuju se mjere za sprječavanje nereda, nasilja, protupravnog i nedoličnog ponašanja na sportskim natjecanjima, mjere za osiguranje zaštite gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika sportskih natjecanja, njihove imovine i imovine pravnih osoba.

Veće policijske ovlasti

Zastupnik u državnom Parlamentu Slavko Jovičić ističe kako policijske strukture u našoj zemlji moraju imati veće ovlasti kako bi se uspješno borile s navijačkim divljanjem. “Nedopustivo je da policajac ne smije otkopčati palicu dok ga huligani napadaju, pa čak mu i oduzimaju oružje”, naglasio je Jovičić. Isto tako, on napominje kako poštuje ljudska prava, ali nedopustivo je da mafija, lopovi te raznorazni izgrednici imaju zaštićena ljudska prava dok su tijela sigurnosti nezaštićena. Prema novom prijedlogu zakona, pored rigoroznih kazni predviđenih za huligane na sportskim terenima, i policija bi trebala imati veće ovlasti u sprječavanju ovih nereda.

Piše: Dragan Bradvica