IVA MAJOLI ODLAZI Brat nogometaša Zrinjskog postaje izbornik Hrvatske

Iva Majoli
Nel Paveltić/PIXSELL

Iva Majoli (46), doznaje 24 sata više nije izbornica hrvatske ženske teniske reprezentacije. Majoli je tu funkciju obavljala posljednjih 12 godina, tijekom kojih se u hrvatske teniske reprezentativne knjige upisala kao najdugovječnija te najneuspješnija izbornica.

Upravni odbor Hrvatskog teniskog saveza na sjednici je u utorak izglasao njezinu smjenu, koju su neki zagovarali i puno prije s obzirom da pod Majoli ženska reprezentacija nije napravila baš nikakav napredak i iskorak u Billie Jean King Cupu koji se ranije zvao Fed Cup.

Hrvatska, unatoč kvaliteti Donne Vekić, Petre Martić koja dugo nije ni igrala za reprezentaciju, ranije spremne i zdrave Ane Konjuh, pa i uz nove mlade snage poput Petre Marčinko, Lucije Ćirić-Bagarić, Tare Wurth ili Antonije Ružić, nije uspjela napustiti sada već famoznu Euroafričku zonu. Štoviše, prošle godine Hrvatska je ispala u drugu Euroafričku zonu, ukupno četvrtu ili zadnju u ovom natjecanju, kada je Hrvatska pala na leđa najmlađih igračica koje nisu uspjele zaustaviti negativan val. Martić, Vekić i Konjuh tada se nisu odazvale premda su nastupile na WTA turniru toga tjedna.

Najbliže smo pod Majoli bili rangu kojemu kvalitetom realno i pripadamo u studenom 2022. godine kada smo protiv Njemačke u Rijeci igrali za tzv. Qualifiers fazu, nekadašnju Svjetsku skupinu, ali Donna Vekić odustala je od nastupa uoči početka i taj hendikep je, nažalost, ispao nenadoknadiv.

Majoli će ostati u Savezu, vjerojatno na funkciji koordinatorice, a izborničko mjesto preuzet će Marin Bradarić (38), koji je radio s Mirjanom Lučić-Baroni kada je 2017. godine ispisala jednu od najljepših teniskih priča i dogurala do polufinala Australian Opena. Bradarić je inače brat bivšeg 'vatrenog' Filipa Bradarića, a u zadnje vrijeme pokrenuo je trenersku akademiju u Splitu i posvetio se talentiranim tenisačima. U konkurenciji su s njim bili Matea Mezak te trener Marina Čilića Vilim Višak.

Bradarića bi u petak trebao i službeno HTS potvrditi kao novog izbornika, a u travnju će debitirati u Vilniusu u društvu Egipta, BiH, Estonije, Gruzije, Kosova, Izraela, Sj. Makedonije... Imat će na raspolaganju i Martić i Vekić koje ionako moraju igrati da bi stekle pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu, stoga bi Hrvatska trebala ekspresno napustiti dno na kojem se našla...