NOVA SRAMOTA Klub iz Prijedora nije mogao igrati s Grudama, pritisak na njih izvršio savez Republike Srpske

Rukometna lopta
Ilustracija

HŽRK „Grude“ u subotu 26.09.2020.g  je otputovao u Prijedor gdje je 27.09.2020.g u 15.00 sati, na temelju službene najave domaćina, trebao odigrati utakmicu 1.kola Premijer lige BiH za rukometašice protiv ekipe ŽRK Mira.

Nakon dolaska u Prijedor i smještanja ekipe u Motel Le pont, Gruđanke su od strane g-dina Maria Davidovića direktora ŽRK Mira, informirani da utakmica neće biti odigrana, a kao razlog je naveo nemogućnost organizacije utakmice zbog velikog pritiska na klub da se utakmica ne smije igrati.

Na zahtjev Gruda oglasila se domaća ekipa.

"Poštujući propozicije i pravila Rukometnog Saveza Bosne i Hercegovine za Premijer ligu, obavili smo sve pripreme za odigravanje utakmice I kola za sezonu 2020/21,a prema rasporedu koje je klubovima dostavio komesar lige gospodin Zdenko Alpeza. Obavještavamo vas da zbog izuzetno velikog pritiska na naš Klub,a posebno Predsjednicu Kluba,od strane rukovodstva Rukometnog Saveza Republike Srpske , ODGAĐAMO već zakazanu utakmicu između ŽRK”MIRA” i HŽRK”GRUDA”,koja je bila zakazana za nedelju 27.09.2020.godine sa početkom u 15 sati. Molimo vas da razumijete situaciju u kojoj smo se našli i da prihvatite obrazloženje i najiskrenije izvinjenje i žaljenje što je do ovako nečega moralo doći. Očekujemo vaše puno razumijevanje i nastavak dobre saradnje,na čemu se najiskrenije zahvaljujemo", stoji u dopisu HŽRK Grude."

Nakon toga novo priopćenje izdao je i HŽRK Grude.

"Ovim putem  kao šesterostruki uzastopni prvaci BiH želimo izraziti svoje zgražanje događajima kojima zadnjih dana i tjedana svjedočimo u rukometu , posebno u ženskom rukometu  u BiH. Rukomet je športska igra u kojoj nema mjesta za političke i svekolike druge igrice. Pritisci  i prijetnje kojima su izloženi rukometni djelatnici u klubovima, treneri, igračice te svi neistomišljenici pojedinaca koji imaju bolesne ambicije i koji žele sve klubove i cijeli sustav podrediti ostvarivanju svojih nerealnih ciljeva moraju naići na opću osudu javnosti i nestati iz rukometa. HŽRK „Grude“ se zalaže za dosljednu provedbu svih propisa RS BiH, primjenu svih odluka Upravnog odbora i drugih organa i tijela RS BiH te osobito za isti status , prava i obveze za sve klubove u BiH.

Najoštrije osuđujemo retoriku podcjenjivanja i omalovažavanja pojedinaca, klubova, ili saveza te kontinuirane pokušaje nametanja nepostojećih odredbi , promjene već donešenih odluka i prilagođavanja  cijelog sustava bilo kojem pojedincu ili klubu. Osuđujemo i sve pokušaje ucjena, ultimatuma, blokada  i pokušaja  trgovine već donesenim i provedenim odlukama nadležnih organa RS BiH .Nažalost zadnjih nekoliko tjedana smo svjedoci upravo takvih stvari ,a razlozi otkazivanja utakmice ŽRK Mira-HRK Grude to samo potvrđuju.

U svojoj kratkoj ,ali iznimno bogatoj povijesti HRK Grude je uvijek gajio sportski duh i korektne odnose sa svim klubovima kako u BiH tako i puno šire. ŽRK Mira je svakako jedan od klubova s kojim smo imali i imat ćemo odlične odnose. Želimo istaći iznimno korektan odnos g-đe Nade Đaković i ostalih predstavnika ŽRK Mira u komunikaciji s našom, ekipom tijekom cijelog našeg boravka u Prijedoru i iskreno zahvaljujemo na tome", priopćeno je na službenim stranicama kluba.

Podsjetimo, cijeli cirkus u BiH rukometu počeo je od strane predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske i podpredsjednika Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Marinka Učimovića, kako će na idućoj sjednici tražiti ukidanje svaeza Herceg-Bosne, ali i to da hrvatski klubovi iz BiH ukinu svoj predznak "hrvatski".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.