NEVJEROJATAN PORAZ Hrvatska u završnici ispustila veliku prednost i ispala sa Svjetskog prvenstva

Ćamila Mičijević
Profimedia

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u dvoboju je posljednjeg kola skupine I drugog kruga natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Goteborgu izgubila od Mađarske sa 22-23 (11-8) te tako ostala bez izgleda za prolazak u četvrtfinale, ali i mogućnosti nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Ovom pobjedom Mađarska je stigla na treće mjesto u skupini sa šest bodova, koliko ima i druga Crna Gora, ali Crna Gora je osigurala četvrtfinale zbog pobjede u međusobnom susretu, dok je Hrvatska četvrta s pet bodova. Na vrhu je Švedska s osam bodova, dok su na dnu senegal s tri i Kamerun bez bodova.   

Najefikasnija u reprezentaciji Hrvatske bila je Dejana Milosavljević s osam golova, dok je Katrin Gitta Klujber postigla devet pogodaka za Mađarsku.

U odlučujućoj utakmici za prolazak u četvrtfinale Hrvatska je vodila 59 minuta, a na kraju ostala i bez boda koji bi ju ostavio u igri sve do završetka utakmice Švedska - Crna Gora. 

Hrvatska je napadački krenula sjajno, povela sa 3-1, a nakon točno četiri minute igre je postigla četiri pogotka i vodila sa 4-2. Uslijedila je kreativna stanka, punih sedam i pol minuta dvoboja niti jedna ekipa nije postigla pogodak, Hrvatska je propustila čak pet napada za odvajanje na tri gola razlike koje je prvenstveno osiguravala Tea Pijević odličnim obranama.

Ipak, u 13. minuti kapetanica Ježić je pogodila za 6-3, da bi u 26. minuti Mičijević zabila za pet razlike 11-6. Do kraja prvog dijela Hrvatska više nije postigla pogodak, a primila je dva, 20 sekundi prije odlaska na odmor Blažević nije iskoristila sedmerac, no Pijević je obranom "zicera" Marton uspjela sačuvati lijepih tri razlike. Pijević je tako prvih 30 minuta okončala sa čak 10 obrana.

U nastavak je Hrvatska krenula s dva gola i odvojila se na 13-8 da bi golom Barišić u 41. minuti stigla i do najvećih šest razlike (17-11). Dvije minute kasnije Zadravec je promašila čistu situaciju u protnapadu za odlazak na sedam razlike, da bi u 45. minuti uz pogodak Szoll-Schatzl za 19-14 Milosavljević dobila dvije minute kazne zbog simuliranja. Uslijedila je kriza u igri Hrvatske koju je Mađarska iskoristila da se serijom 4-0 vrati u igu smanjivši na 19-17. Hrvatska je u posljednjih 15-ak minuta golove postizala isključivo iz sedmeraca, posljednjeg 6:11 minuta prije kraja kada je povela 22-19. Mađarska je do kraja dvoboja "grickala" hrvatsku prednost da bi dvije minute prije kraja Klujber poravnala na 22-22 nakon što joj se lopta odbila u ruke od vratnice po poromašenom sedmercu. Prvo i jedino vodstvo Mađarskoj donijela je Debreczeni-Kivinyi na ulasku u posljednju minutu. U sljedećem hrvatskom napadu dosuđen je sedmerac uz isključenje mađarske igračice, ali tada je Bode-Biro zaustavila udarac Milosavljević. Mađarice su onda uspjele čuvati loptu sve do tri sekunde prije kraja, pa Hrvatska nije u preostalom vremenu imala realnu šansu za gol koji bi ju održao u igri za prolazak u četvrtinale.

HRVATSKA - MAĐARSKA  22-23 (11-8)

HRVATSKA: Bešen, Pijević; Zadravec 2, P. Posavec, Šenvald, S. Posavec, Mičijević 4, Milosavljević 8, Kalaus Žulj, Ježić 4, Burić, Brkić, Šimara, Barišić 2, Blažević 2, Prkačin

MAĐARSKA: Bode-Biro, Bukovszky; Fuzi-Tovizi, Szollosi-Schatzl 1, Albek 2, Debreczeni-Klivinyi 3, Marton, Papp, Pasztor, Vamos 1, Klujber 9, Juhasz, Bordas, Kuczora, Gyori-Lukacz 5, Simon 2

SUTKINJE: Garcia i Paolantoni (Argentina)