VIDEO  Hrvatska svladala i Srbiju te se plasirala u drugi krug

hrvatska ženska rukometna reprezentacija, Europsko prvenstvo, danska, rukomet
EPA /CLAUS FISKER

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u infarktnoj završnici svladala je večeras Srbiju u trećoj utakmici skupine C Europskog prvenstva te s maksimalnim učinkom i s četiri boda ide u glavnu rundu.

Dora Krsnik je sa šest pogodaka bila najbolji strijelac hrvatske reprezentacije. Ćamila Mičijević postigla je pet pogodaka, a Larissa Kalaus četiri. Triput je mrežu zatresla Josipa Mamić. Tea Pijević je imala sedam obrana.

Kod Srbije je sa pet pogodaka najefikasnija bila Katarina Krpež Šlezak.

U početnih pet minuta igralo se gol za gol, da bi hrvatske rukometašice serijom od tri pogotka prvi put došle do dva prednosti od dva gola u 9. minuti (6:4). Tu su prednost izabranice Nenada Šoštarića držale do 15. minute (8:6), ponajviše zahvaljujući nezaustavljivoj Ćamili Mičijević koja je sa vanjskih pozicija postigla tri pogotka, te sjajnoj vratarici Tei Pijević koja je sakupila šest obrana.

No, uslijedilo je iznimno loših deset minuta u igri hrvatske reprezentacije, a najviše je problema bilo u napadu s presporim i nedovoljno preciznim akcijama. Srpske rukometašice su u tom razdoblju postigle čak sedam pogodaka, a primile samo jedan, pa su u 24. minuti povele sa 13:9.

U 25. minuti je Hrvatska ostala bez Andree Šimare kojoj su nakon pregledavanje snimke danske sutkinje pokazale izravan crveni karton zbog nenamjernog udarca podlakticom u lice Jelene Lavko. No, to isključenje kao da je pozitivno utjecalo na Šoštarićevu ekipu pa su do kraja poluvremena hrvatske rukometašice u četiri minute uspjele postići četiri pogotka, a primiti samo jedan i na odmor otići s izjednačenim rezultatom (14:14).

U drugo poluvrijeme je Šoštarić ušao sa Stelom Posavec na srednjem vanjskom, što je dalo rezultata, jer je vižljasta rukometašica Lokomotive ubrzala igru hrvatske reprezentacije, razigravala, a i dvaput se upisala među strijelce. Tako je nakon prvih osam minuta igre u drugom poluvremenu Hrvatska imala dva pogotka prednosti (19:17).

Sadržaj se učitava...

No, s tri gola u sljedeće dvije minute Srbija je u 41. minuti (20:19) prvi put došla do vodstva u drugom poluvremenu. U 45. minuti Srpkinje su došle i do dva pogotka prednosti (23-21), ali su pogocima Larisse Kalaus i Ćamile Mičijević hrvatske rukometašice stigle do izjednačenja za posljednjih deset minuta dvoboja.

Pokretljivom i čvrstom obranom hrvatske su rukometašice13 minuta ostavile suparnice bez pogotka te golovima Mičijević i Josipe Mamić stigle do dva pogotka prednosti (25:23) u 57. minuti. Tek kad je Larissa Kalaus zaradila treće isključenje Srpkinje su uspjele svladati Teu Pijević i došle na gol zaostatka s kojim su ušle i u posljednju akciju na utakmici, 19 sekundi prije kraja.

Srpski izbornik je odlučio povući vratarku i igrati sa sedam rukometašica u polju, ali još jednom odigranom sjajnom obranom hrvatske rukometašice su spriječile šut prema golu, čime su s maksimalnim učinkom završile prvi krug natjecanja na Europskom prvenstvu u Danskoj te će sa četiri boda započeti drugu fazu, baš kao i Norvežanke koje su s tri pobjede osvojile prvo mjesto u skupini D.

U posljednjoj utakmici skupine C Nizozemska će tražiti pobjedu protiv Mađarske za plasman u drugu fazu, a Mađaricama je za plasman dalje dovoljan i remi, kojim bi za sobom povukle i Srbiju.

Hrvatske rukometašice pred sobom sada imaju četiri dana odmora, a prvu utakmicu u drugoj fazi natjecanja odigrat će u subotu, 12. prosinca protiv Norveške.

Europsko prvenstvo, skupina C, 3. kolo:

Srbija - Hrvatska 24-25 (14-14)

Srbija: Risović, Tomašević; Radosavljević 2, Krpež-Šlezak 2, Milojević, Trifunović 3, Lavko 4, Agbaba, Nikolić, Janjušević, Pop-Lazić 3, Radojević, Jovović, Stoiljković 4, Liščević 3

Hrvatska: Bešen, Pijević (7 obrana); P. Posavec 1, Krsnik 6, S. Posavec 2, Mičijević 5, L. Kalaus 4, D. Kalaus, Ježić, Japundža, Šimara, Debelić 2, Mamić 3, Vidak, Blažević 1, Prkačin 1