BiH 12 rukometnih klubova odlučno: Želimo završetak sezone

Konferencija za medije predstavnika rukometnih klubova
Fena

Dvanaest klubova muške rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine podržava odluku o završetku sezone i plasmanu ekipa na osnovu poretka nakon 19 odigranih kola.

Komesar natjecanja Srđan Jović 1. lipnja donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020, nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije natjecanja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na ljestvici, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

Po ovoj odluci titulu je osvojila ekipa Borac m:tela sa 46 bodova, ispred Gračanice sa 42 i Bosne Vispak sa 33 boda, dok tri posljednje ekipe Goražde (18 bodova), Iskra (17) i Drina (3) napuštaju elitno natjecanje.

Izvršni odbor RSBiH odluku komesara smatra nevažaćom, pozivajući se na član 69 Statuta i navodi da u izvanrednim okolnostima takvu odluku može donijeti samo Upravni odbor koji će na sutrašnjoj sjednici razgovarati i o toj temi kao i proširivanju lige za nekoliko klubova.

No, predstavnici tri muška rukometna kluba - Vladimir Branković (Borac m:tel, Banja Luka), Adnan Delić (Bosna Vispak, Visoko) i Fetah Kadrić (Vogošća Poljine hill) u četvrtak su na konferenciji za medije u Sarajevu objavili zajedničko priopćenje, kojim su podržali završetak natjecanja.

U priopćenju, koje je potpisalo 12 od ukupno 16 premijerligaških klubova, jasno je poručeno je "da je potpuno nerealno govoriti o nastavku sezone te da s tim u vezi ova opcija u potpunosti otpada i da ne žele da se o njoj uopće raspravlja", prenosi Fena.

"Mislim da je većini članova UO RSBiH sada ta svar potpuno jasna i da je bespredmetno raspravljati u daljem kontekstu o tome. Naša je poruka i da članovi UO RSBiH moraju poštovati stavove klubova i ljudi koji su ih predložili na te funkcije. Stavovi 12 klubova su jedinstveni i apsolutno nema sumnje da ćemo istrajati na njima. Dakle, nema nastavka i proširenja lige, kao što određeni klubovi pa i neki članovi UO RSBiH zastupaju.

Zahtijevamo i tražimo da se poštuju propozicije za sezonu 2019./20., kao i da se poštuju odluke koje je donio UO RSBiH u rujnu prošle godine, a to je da tri posljednje plasirane ekipe napuštaju Premijer ligu, a da u nju uđu prvaci Prve federalne lige Sjever i Jug, kao u prvak Prve lige RS", kazao je Delić.

Navodi da članovi UO moraju biti svjesni da je i Europska rukometna federacija - EHF donijela preporuku da, ukoliko nacionalni savezi ne mogu iznaći adekvatno rješenje, trebaju slušati mišljenje većine klubova.

Zajedničko priopćenje podržalo je 12 klubova Premijer lige - Borac m:tel (Banja Luka), Bosna Vispak (Visoko), Lokomitiva (Brčko), Sloboda (Tuzla), Leotar (Trebinje), Sloga (Doboj), Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje), Slavija (Isočno Sarajevo), Vogošća Poljine hills, Konjuh (Živinice), Maglaj i Drina (Zvornik). Sjednica UO RSBiH zakazana je za petak u 12 sati u prostorijama Rukometnog saveza BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.