VIDEO  Tragedija na ZOI u Vancouveru!

Mladi 21-godišnji Gruzijac Nodar Kumaritashvili poginuo je na treningu sanjkaša u kanadskom Vancouveru, nakon što je izgubio nadzor nad sanjkama, prešao preko granice staze na posljednjem zavoju i udario u čeličnu oprugu koja se nalazi veoma blizu ciljne linije.

Nesretnome je mladiću odmah pružena pomoć i dano umjetno disanje, te je promptno prevezen u bolnički centar u Whistleru. No, pad je ipak bio pretežak i Kumaritashvili je podlegnuo ozljedama.

Treći je ovo slučaj pogibije na treninzima na ZOI, a peti ukupno. Na ljetnim su igrama tragično stradali maratonac Franciso Lazaro (kolabirao), te danski biciklist Knud Enemark (nuspojava ljekova). Na Ljetnim je igrama u Munchenu 1972. jedanaest izraelskih sportaša zarobljeno i oteto, a kasnije i ubijeno od strane terorističke organizacije.

Na zimskim igrama u Albertvilleu 1992. godine Švicarac Nicholas Bochatay poginuo je potpavši pod napravu za proizvodnju umjetnog snijega prigodom demonstracije novoga sporta - brzog skijanja, a prije ZOI 1964. u Innsbrucku u sudaru s drugim skijašem poginuo je austrijski alpski skijaš Ross Milne.

"Ovo što se dogodilo Kumaritashviliju veoma je raritetno", kratko je prokomentirao legendarni sanjakš, peterostruki osvajač olimpijskog odličja i njemački trener Georg Hackl, vidno šokiran viđenim.

Spomenuti trening nije završila i padom je okončala još desetorica natjecatelja, a nakon tragične su se smrti sportaši povukli u olimpijsko selo.

"Ovi crni sati prije otvaranja igara zacijelo bacaju sjenu na ove igre", rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge.

sportnet.hr