Zatvorene najtužnije zimske Igre u povijesti

Olimpijske igre, koje su započele u sjeni tragične pogibije 21-godišnjeg gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija na treningu dan uoči otvaranja, završene su razigranom ceremonijom u slavu Kanade, njezinih organizatora i sportaša.

Stadion ispunjen sa 60.000 gledatelja, većinom Kanađana, razdragano je slavio prethodnu pobjedu domaćih hokejaša u finalu s SAD-om, i ukupan uspjeh kanadske reprezentacije koja je osvojila rekordnih 14 zlatnih medalja.

U olimpijskoj tradiciji, svi su sportaši ušli u arenu u isto vrijeme, ne više podijeljeni po zemljama, već zajedno kao jedna nacija sportaša. Nacionalne zastave obično su nosili veterani s više olimpijskih igara, pa je tako hrvatski stijeg nosio bobist Ivan Šola, najstariji sportaš hrvatske vrste.

Boje Hrvatske na igrama je branilo 19 sportaša u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu i bobu četverosjedu, koji se vraćaju kući s tri osvojene medalje. Uz Ivicu Kostelića, koji je osvojio srebro u super kombinaciji i slalomu, broncom se ovjenčao biatlonac Jakov Fak.

Hrvatska je s tri medalje završila na podjeli 21. mjesta sa Slovenijom, od 82 zemlje sudionice.

Na prvom mjestu po broju medalja je SAD s 37, druga je Njemačka s 30, a treća Kanada s 26.

Olimpijska zastava koja se u Vancouveru vila 16 dana, spuštena je i predana Anatoliju Pahomovu, gradonačelniku ruskog Sočija, grada domaćina idućih Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, uz glazbu Čajkovskog, Borodina i Šostakoviča.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge u svom je govoru proglasio igre "odličnima i vrlo prijateljskima", odajući počast poginulome gruzijskom sanjkašu Kumaritashviliju i pozvavši sportaše svijeta da se okupe ponovo u Sočiju.

"Došlo je vrijeme da kažemo doviđenja, da kažemo hvala vam i da možda usporedimo trenutak Kanade od prije i Kanade sada.....sada nas poznajete", rekao je predsjednik Organizacijskog odbora ZOI u Vancouveru John Furlong.

U svečanosti zatvaranja nastupili su i Neil Young, William Shatner, Catherine O'Hara, Michael J. Fox, Michael Buble i druge kanadske zvijezde.

Na kraju svečanosti, uz nastup muzičkih zvijezda na pozornici u središtu stadiona, arenu je ispunilo oko 2.500 sportaša sudionika Igara.

Spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, XXI. Zimske olimpijske igre u Vancouveru službeno su proglašene zatvorenima.

Hina