SUD ZA LJUDSKA PRAVA Caster Semenya je diskriminirana zbog visoke razine testosterona

semenya,Europski sud za ljudska prava,atletika,trčanje
Sky news

Dvostruka olimpijska prvakinja na 800 metara, Caster Semenya, dobila je u utorak svoju žalbu pred Europskim sudom za ljudska prava kako bi osporila kršenje svojih prava u vezi s zahtjevom da žene s visokim razinama testosterona smanje te razine putem lijekova.

Južnoafrička atletičarka Semenya (32), koja se svrstava u kategoriju "razlike u spolnom razvoju (DSD)", odbila je uzimati lijekove za smanjenje testosterona, što je propisano od strane međunarodne atletske federacije, Svjetske atletske federacije.

Semenya je izgubila žalbu protiv Arbitražnog suda za sport u Lausanni, a vrhovni sud Švicarske kasnije je potvrdio odluku najvišeg sportskog suda.

Kao dio dugotrajne pravne bitke, Semenya je podnijela tužbu protiv Švicarske Europskom sudu za ljudska prava sa sjedištem u Francuskoj.

U svojoj presudi u utorak, sud je "utvrdio, među ostalim, da podnositeljici tužbe u Švicarskoj nisu pružene dovoljne institucionalne i druge mjere za učinkovito ispitivanje njenih prigovora".

Semenyina pobjeda uglavnom ima simboličko značenje jer ne dovodi u pitanje odluku Svjetske atletske federacije i ne otvara put za njen povratak natjecanjima na 800 metara.

Semenya je osvojila olimpijsko zlato na Igrama u Londonu 2012. godine i u Riju 2016. godine.

Svjetska atletska federacija je u izjavi kojom se bilježi ta odluka navela da će surađivati s švicarskom vladom u vezi sljedećih koraka i da će "imajući u vidu snažno izražene različite stavove u odluci, poticati da se slučaj uputi Velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava radi konačne i definitivne odluke".

Federacija je dodala: "Mi i dalje smatramo da su propisi o DSD-u nužni, razumni i proporcionalni način zaštite fer natjecanja u ženskoj kategoriji, kao što su i Arbitražni sud za sport i Švicarski savezni sud zaključili nakon detaljne i stručne procjene dokaza".

Svjetska atletska federacija uvela je propise o DSD-u kako bi osigurala jednakopravne uvjete natjecanja u disciplinama od 400 metara do jedne milje. Semenya je prisiljena preći na 5.000 metara, udaljenost na kojoj nije uspjela ući u finale prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u Eugeneu.

U ožujku ove godine, federacija je izmijenila pravila. Sportaši s DSD-om sada moraju smanjiti razinu testosterona u krvi na manje od 2,5 nanomola po litri, što je smanjenje s prethodne razine od pet, i moraju ostati ispod tog praga tijekom dvije godine.