PORAZ HRVATSKE OD CRNE GORE Barakude kao druge idu u četvrtfinale

Hrvatska poražena od Crne Gore vaterpolo
Matija Habljak/PIXSELL

Vaterpolisti Hrvatske poraženi su u posljednjem, trećem kolu skupine A Europskog prvenstva, bolja je u Dubrovniku nakon raspucavanja bila Crna Gora s 15-13 (2-4, 3-1, 3-4, 3-2; 4-2).

Takav rezultat spustio je Hrvatsku na drugo mjesto ljestvice skupine A iza Španjolske. To znači kako u četvrtfinalu Hrvate čeka dvoboj protiv pobjednika susreta Grčke i vrlo vjerojatno Nizozemske.

Hrvatska je mogla pobjedom okončati susret protiv Crne Gore, osigurati prvo mjesto i vjerojatno lakši put kroz završnicu, ali nije iskoristila veliku šansu u posljednjem napadu. Tijekom raspucavanja za Hrvatsku su strijelci bili Marinić Kragić i Burić, dok je crnogorski vratar Tešanović obranio udarce Harkovu i Fatoviću. Svi Crnogorci, a to su bili Đuro Radović, Ukropina, Perković i Mršić su bili precizni.

Kod Hrvatske prvi strijelac je bio Jerko Marinić Kragić s četiri gola. Tri je dao Marko Žuvela, a dva Konstantin Harkov. Po jedan su gol dodali Burić, Fatović, Bukić i Vukičević. Kod Crne Gore prednjačio je Đuro Radović s četiri gola. Dva su dali Mršić i Perković.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu te je brzo povela 2-0 uz dva pogotka Marka Žuvele. Na 1-2 je smanjio Mršić nakon čega su uslijedile napadačke pogreške s obje strane, ali i kvalitetnija obrana na obje strane plivališta.

Marinić Kragić je potom iz peterca povećao na 3-1, smanjio je Spaić, a nova dva gola prednosti Hrvatskoj omogućio je Harkov koji je u zadnjoj sekundi prve dionice iz daljine rasparao crnogorsku mrežu za 4-2.

U drugoj dionici uslijedio je preokret. Hrvatska je propuštala prilike s igračem više, a Crnogorci su nanizali tri pogotka, preokrenuli rezultat i poveli 5-4. Dugi napadački prazni hod Hrvatske prekinuo je u ovom susretu raspoloženi Žuvela koji je zabio svoj treći pogodak za 5-5.

Prednost na stranu Hrvatske vratio je potom Fatović za 6-5 te Marinić Kragić topovskim udarcem za 7-6. Nakon što je u uvodnom dijelu susreta za Crnogorce nezadrživ bio Žuvela, tu je ulogu na sebe sredinom susreta preuzeo Jerko Marinić Kragić koji je postigao pogodak i za 8-7 Hrvatske.

Prije ulaska u posljednju četvrtinu prvo je Harkov povećao na 9-7, ali neizvjesnost se vratila nakon što je Đuro Radović smanjio na 8-9.

Ravnopravna i dramatična borba dostigla je vrhunac u posljednjoj četvrtini kada se uvukla nova napadačka nervoza u domaće redove. Igrač više Hrvatskoj je opet postao problem, a Crnogorci su u međuvremenu postigli dva pogotka za vodstvo 10-9. Oba je dao Đuro Radović koji je u tim trenucima bio glavna opasnost po Hrvatsku.

Smogli su hrvatski igrači potom snagu za preokret premda je napadački i dalje bilo puno manjkavosti. Vukičević je izjednačio na 9-9, Fatović nije realizirao peterac, ali je minutu i 10 sekundi prije kraja Bukić zabio za vodstvo Hrvatske 11-10.

Izjednačila je Crna Gora na 11-11 preko Vujovića, a premda je Hrvatska imala zadnji napad, igrača više i šansu osigurati pobjedu, još je jednom to bio traljav, loš i neodlučan napad pa je o pobjedniku odlučilo raspucavanje gdje su Crnogorci bili mnogo mirniji i precizniji.

U utorak se igraju utakmice posljednjeg, trećeg kola skupine C i D. U srijedu i četvrtak na rasporedu su dvoboji razigravanja za četvrtfinale, dok se četvrtfinalni dvoboji igraju u petak.