NEUROKIRURG O SCHUMACHERU Nije onakav kakvim ga pamtimo

NEUROKIRURG O SCHUMACHERU Nije onakav kakvim ga pamtimo

Michael Schumacher se „vrlo promijenio i propao“, rekao je to talijanski neurokirurg šest godina nakon skijaške nesreće legendarnog Nijemca.

Bivši vozač Ferrarija (51) zadobio je skoro fatalnu ozljedu mozga u prosincu 2013. kada je pao i udario glavom o stijenu dok je skijao izvan piste u francuskim Alpama.

Schumacher je sada izvan dugotrajne kome, ali Nicola Acciari iz bolnice u Bologni tvrdi da je sada on “znatno drugačija osoba od onoga kakvim ga pamtimo na stazi”.

O sedmostrukom svjetskom prvaku se na njegovom imanju u Ženevi brinu supruga Corinna i njihovo dvoje djece 22-godišnja Gina-Marie i 20-godišnji Mick.

Informacije o njegovom stanju poslije nesreće su rijetko dospijevale u javnost, a bivši menadžer u Ferrariju Jean Todt je prošle godine otkrio da se Schumacher “još uvijek bori”.

Međutim, Acciari smatra da Schumacher danas nije ni približan onom čovjeku koji je dominirao Formulom 1 između 1994. i 2004. godine.

“Morate zamisliti osobu koja je vrlo drugačija od one koju pamtimo na stazi, s vrlo izmijenjenom i propadajućom organskom, mišićnom i koštanom strukturom”, rekao je Acciari za Diario Uno.

“Sve je to posljedica traume mozga koju je pretrpio”, istaknuo je.

Ova vijest o njegovom zdravstvenom stanju se pojavila samo nekoliko mjeseci nakon što je Todt dao izjavu o Schumacherovom stanju nakon što ga je posjetio kako bi s njim gledao Grand Prix na televiziji.

“Uvijek sam oprezan s takvim izjavama, ali to je istina. Gledao sam trku zajedno s Michaelom Schumacherom u njegovom domu u Švicarskoj”, rekao je.

“Michael je u najboljim rukama i u njegovoj kući se dobro brinu o njemu. Ne odustaje i nastavlja borbu”, rekao je tada.

Međutim, Todt je priznao da, iako nije bio u vegetativnom stanju, Schumacher nije bio u stanju komunicirati kao ranije.

“Njegova se obitelj bori svakodnevno i naravno da naše prijateljstvo ne može biti isto kao nekada, jer više nema iste komunikacije kao prije”, dodao je Todt.