Mirjana Lučić sretna i ispunjena vratila se vrhunskom tenisu

Mirjana Lučić, Mirjana Lučić
Time je svijetu tenisa darovita Ljubušanka Mikica osvježila sjećanje na davnu 1999. godinu kada je stigla do polufinala Wimbledona
Steffi Graf sporski uzor
Naime, u prvom kolu WTA turnira u Birminghamu u velikom je stilu, na omiljenoj travnatoj podlozi, pobijedila Kolumbijku Marianu Duque Marino i našla se na putu prema glavnom turniru bez izgubljenog seta s odrađena dva kola kvalifikacija. Time je svijetu tenisa darovita Ljubušanka Mikica osvježila sjećanje na davnu 1999. godinu kada je stigla do polufinala Wimbledona i za dlaku izgubila od velike Steffi Graf koja joj je oduvijek uzor, ali i bez problema u trećem kolu “isprašila” Moniku Seles.

No, taj njezin najveći rezultat karijere bio je ujedno i posljednji veliki Mikicin uspjeh, a nakon toga je novinske stupce uglavnom punila pričama o očevu nasilju, bijegu u SAD, sudskim sporovima s menadžerskom agencijom IMG i svađom s izbornikom Goranom Prpićom.

O svađama i očevu nasilju nad njom, majkom, dvjema sestrama i dvojicom braće progovorila je 1998. nakon što je otac Marinko na Wimbledonu supruzi Anđelki zaprijetio da će ju ubiti.

Nogom u glavu i sladoled
Od očeve “čvrste ruke” Mirjana je tada pobjegla u London gdje se nekoliko dana skrivala kod Gorana Ivaniševića, a zatim i u Zagrebu čekajući politički azil za SAD. U New York je pobjegla u pratnji šestorice naoružanih ljudi. U svojoj ispovijesti, među ostalim, otkrila je kako ju je otac prvi put udario kad joj je bilo pet godina, a kad je imala 14, u kadi zagrebačkog stana “cipelario” ju je 40 minuta i nakon toga joj dao novac za sladoled. Od nasilja je Mirjana spasila i ostatak svoje obitelji koju je dovela za sobom na Floridu.

Tenisu se, nakon četiri godine stanke, vratila 2003., a nakon što je izgubila u Indian Wellsu, reket nije uzela u ruke sve do 2007. kada je bez većih rezultata ponovno zaigrala na istom turniru.

Okršaj na Hvaru
U međuvremenu se dogodila i neugodna epizoda s hvarskim gradonačelnikom Pjerinom Bebićem koji je Mirjani Lučić 2007. ponudio utočište na Hvaru gdje je, rasterećena od financijskih briga, trebala pokušati vratiti staru slavu.

No, povratak u Hrvatsku nakon devet godina izbivanja propao je jer je Mikica tada od Bebića tražila obećanih 100.000 eura, a hvarski gradonačelnik htio je da tenisačica prvo odradi svoje ugovorene obaveze. Nova šansa opet je pred njom.

Marija Lokas | Jutarnji list