Mirjana Lučić sretna i ispunjena vratila se vrhunskom tenisu

 Mirjana Lučić sretna i ispunjena vratila se vrhunskom tenisu
Time je svijetu tenisa darovita Ljubušanka Mikica osvježila sjećanje na davnu 1999. godinu kada je stigla do polufinala Wimbledona
Steffi Graf sporski uzor
Naime, u prvom kolu WTA turnira u Birminghamu u velikom je stilu, na omiljenoj travnatoj podlozi, pobijedila Kolumbijku Marianu Duque Marino i našla se na putu prema glavnom turniru bez izgubljenog seta s odrađena dva kola kvalifikacija. Time je svijetu tenisa darovita Ljubušanka Mikica osvježila sjećanje na davnu 1999. godinu kada je stigla do polufinala Wimbledona i za dlaku izgubila od velike Steffi Graf koja joj je oduvijek uzor, ali i bez problema u trećem kolu “isprašila” Moniku Seles.

No, taj njezin najveći rezultat karijere bio je ujedno i posljednji veliki Mikicin uspjeh, a nakon toga je novinske stupce uglavnom punila pričama o očevu nasilju, bijegu u SAD, sudskim sporovima s menadžerskom agencijom IMG i svađom s izbornikom Goranom Prpićom.

O svađama i očevu nasilju nad njom, majkom, dvjema sestrama i dvojicom braće progovorila je 1998. nakon što je otac Marinko na Wimbledonu supruzi Anđelki zaprijetio da će ju ubiti.

Nogom u glavu i sladoled
Od očeve “čvrste ruke” Mirjana je tada pobjegla u London gdje se nekoliko dana skrivala kod Gorana Ivaniševića, a zatim i u Zagrebu čekajući politički azil za SAD. U New York je pobjegla u pratnji šestorice naoružanih ljudi. U svojoj ispovijesti, među ostalim, otkrila je kako ju je otac prvi put udario kad joj je bilo pet godina, a kad je imala 14, u kadi zagrebačkog stana “cipelario” ju je 40 minuta i nakon toga joj dao novac za sladoled. Od nasilja je Mirjana spasila i ostatak svoje obitelji koju je dovela za sobom na Floridu.

Tenisu se, nakon četiri godine stanke, vratila 2003., a nakon što je izgubila u Indian Wellsu, reket nije uzela u ruke sve do 2007. kada je bez većih rezultata ponovno zaigrala na istom turniru.

Okršaj na Hvaru
U međuvremenu se dogodila i neugodna epizoda s hvarskim gradonačelnikom Pjerinom Bebićem koji je Mirjani Lučić 2007. ponudio utočište na Hvaru gdje je, rasterećena od financijskih briga, trebala pokušati vratiti staru slavu.

No, povratak u Hrvatsku nakon devet godina izbivanja propao je jer je Mikica tada od Bebića tražila obećanih 100.000 eura, a hvarski gradonačelnik htio je da tenisačica prvo odradi svoje ugovorene obaveze. Nova šansa opet je pred njom.

Marija Lokas | Jutarnji list