Ivica 18. mjestom najavio pohod na medalju u super-kombinaciji!

Ivica Kostelić, Ivica Kostalić, Ivica Kostelić, pobjeda, superveleslalom

Napokon smo dočekali i početak alpskih natjecanja. Za razliku od prije dva dana kada je trebao biti održan muški spust, staza Dave Murray na Whistler Creeksideu je ovaj put bila pripremljena kako treba, a i nebo se smilovalo - nije baš bilo sunčano, ali barem ništa nije padalo. No, bilo je prilično toplo, što je pogodovalo skijašima s prvim brojevima, a nikako onima s visokim startnim brojevima.

U takvim uvjetima najbolje se snašao švicarski majstor za brze discipline Didier Defago koji je stazu odvezao bez ijedne vidljive pogreške. Bilo je to njegovo prvo olimpijsko zlato, prvo olimpijsko odličje u karijeri, a što je još važnije, prvo zlato za Švicarsku nakon pune 22. godine i Pirmina Zurbriggena u Calgaryju. Defago je osvojio zlato ispred norveškog majstora Aksela Lunda Svindala. Svindal zna što je ovo, bio je svjetski prvak u spustu prije tri godine u Areu, a i aktualni je pobjednik Svjetskog kupa.

Norvežanin je sjajno odvezao donji dio staze i osigurao olimpijsko srebro. Bode Miller je osvojio brončanu medalju što je veliki rezultat za velikog skijaša, ali njega to sigurno neće zadovoljiti jer je po dolasku ovamo jasno rekao da ga zanima samo nešto što još uvijek jedino nema u karijeri - olimpijsko zlato - sve drugo je osvojio, dva puta Svjetski kup, bio je svjetski prvak i ima dvije olimpijske medalje, ali ne i zlatnu.

Hrvati očekivano nisu briljirali. Ivica Kostelić je imao visoki startni broj (30) i odličnu vidljivost, ali i razmekšanu stazu. No, odskijao je odlično, bez pogrešaka, mirno i došao do 17. mjesta sa samo sekundu i 18 stotinki iza Defaga. Ne treba bolje najave za današnju super-kombinaciju - ako odskija spust ovako, medalja je realnost.

Domaćini su puno očekivali, u njihovoj je reprezentaciji puno skijaša odraslih na Whistleru, ali nisu uspjeli doći do medalje, najbolji je bio Erik Guay na petom mjestu. Bez medalje je ostala i najveća svjetska spustaška sila Austrija, najbolji četvrti bio je Mario Scheiber sa 12 stotinki iza Bodea Millera. Slovenci su također nešto očekivali, ali su njihova dva najjača aduta Adnrej Šporn i Andrej Jerman bili vrlo slabi - Špropn je izletio sa staze, kao i mladi Andrej Križaj, dok je Jerman završio na 25. mjestu. Tako je najbolji slovenski plasman postigao Rok Perko - 14. mjesto.

ZOI, alpsko skijanje, spust (muški), trenutni rezultati:

1. Defago (Švi) 1:54.31

2. Svindal (Nor) +0.07

3. Miller (SAD) +0.09

4. Schreiber (Aut) +0.21

5. Guay (Kan) +0.33

6. Cuche (Švi) +0.36

7. Poisson (Fra) +0.51

8. Buechel (Lih) +0.53

9. Kröll (Aut) +0.56

10. Walchhofer (Aut) +0.57

...

18. Kostelić (Hrv) +1.18

...

31. Zrnčić-Dim (Hrv) +2.71

sportske novosti