Odlazak legende hrvatskog skijanja

ivica kostelić ZOI, Ivica Kostalić, Ivica Kostalić, Ivica Kostelić, Štitnjača, olimpijada, Hrvatski skijaš, Ivica Kostalić, kraj karijere

Ivica Kostelić proživljava jednu od najtežih sezona u karijeri o čemu je otvoreno progovorio u HTV-ovoj emisiji Olimp. Slavni hrvatski skijaš je, nažalost, prvi puta medijima najavio i 'skoro povlačenje iz natjecateljskog pogona'.

Kako se osjeća i kako je biti otac...
Osjećam se dobro. Božić je jedno od onih razdoblja kad je čovjek dobre volje iako stvari ne idu kako bi trebale, ha-ha. Uvijek mi je zadovoljstvo bit' doma posebno sad jer imamo jednog člana više i to je jedno veliko veselje za cijelu obitelj", rekao je Ivica, a onda objasnio da baš i nije bio često uz sina ovih prvih mjeseci.

"Pa da, ja sam više skype tata, nisam baš bio puno doma otkad je mali stigao na svijet, ali normalno, svaki dan se čujemo i koristimo čari modernog svijeta da vidim kako mališa napreduje. I onak', to je jedno veliko zadovoljstvo, poseban osjećaj stvarno".

O najlošijoj sezoni...
Sezona nije dobra. Hmmm..., nažalost imamo dosta problema sa zdravljem i s tim se stalno treba boriti, a što se tiče ostaloga, nema tu ništa posebno. Ja znam da je u brzim dispciplinama teško dolaziti do bodova, međutim, slalom mi je potpuno podbacio i to je zabrinjavajuće. Za ovu sezonu smo se pripremili tako da bi vozili sve discipline, ali to je zbog koljena trenutno nemoguće. Desno koljeno je prošlo jako puno operacija i cijelo vrijeme prolazi medicinski tretman protiv bolova. Nekoliko mjeseci je bila i jedna osjetna nestabilnost u koljenu koja je prilično neugodna, posebno u brzim disciplinimama, i to u zavojima. Dosta dugo nismo znali o čemu se radi, mislili smo da se radi o meniskusu iz kojeg su operacijama puno puta vađeni dijelovi van. Ali sad znamo da se radi o križnom ligamentu koji se stanjio kroz jednu degeneraciju, i više ne obavlja svoju funkciju. U slalomu to nije toliki problem kao u brzim disciplinama. Je li spreman na revolucionarnu odluku - voziti samo jednu disciplinu...
Mi smo uvijek gledali na skijanje kroz jedan tzv. holistički pristup. Skijanje nije samo jedna disciplina i uvijek smo se borili da se na skijanje gleda kao na kombinaciju svih disciplina koje postoje. Danas je drugačiji sustav na djelu i kombinatoraca više gotovo da i nema. Možda Ligety i još par njih. To je jako loše za skijanje kao sport jer u sportu uvijek treba težiti nemogućem. Prema tome, specijalizacija u skijanju je nešto što ide protiv biti sporta i u konačnici mislim da je loša za sve, pa i za sponzore, gledanost, itd. Tako da sam i ja kroz cijeli život na specijalizaciju gledao skoro s prijezirom. Jer kako se posvetiti samo jednoj disciplini? Pa to više nije ni blizu toliko vrijedno kao kad voziš sve. Međutim, ja sam skoro cijelu svoju karijeru posvetio svim disciplinama i ako ću se morati posvetiti jednoj disciplini to će biti samo iz zdravstvenih razloga. Osobno mi je to vrlo teška odluka, to mi inače nikad ne bi palo napamet. Teško mi se odvojiti od ovakvog pogleda na skijanje jer to je ono što smi mi radili cijeli život, to je dio mene. O mirovini, nasljednicima i Filipu Zubčiću
Ja ću se uskoro povući iz natjecateljskog pogona i hrvatski skijaški savez treba jednog mladog skijaša koji može ostvarivati vrhunske rezultate da bi i dalje mogao održavati svoj pogon. Zato je ovaj Zubin rezultat (7. mjesto u veleslalomu op. a.) vrlo važan. On je jedan jako dobar mladi skijaš, i tehnički, i pred njim je budućnost.

Utrka na Sljemenu
Sljeme je još uvijek jedna utrka koja mi budi najviše emocija i njemu se uvijek pristupa sportski. Isto tako će biti ove godine, sada imamo solidnu ekipu, mislim da bi i Filip isto mogao u drugu vožnju. Prema tome, ja sam osobno jako motiviran baš za ovu sljemensku utrku. Veselim se, posebno zato jer me prošle godine nije bilo i nedostajala mi je.

Sportski.net/HTV/T.H.