Ivana je za roditelje dijabetičare odlučila odraditi jednu utrku, a sada je među najboljima u Hercegovini

Ivana Rozić
Arman Rizvić

Druga sezona Lige Hercegovine 2023. u trčanju stigla je do kraja. Odlično četvrto mjesto u konkurenciji natjecateljica zauzela je Ivana Rozić iz Čitluka. Ispred Ivane su na kraju više bodova imale tek Anđela Talić te Antea i Aneta Pavličević. Tek što se odlučila baviti dužim dionicama, odnosno nakon prelaska s kratkih, što je veliki preokret za trkače i njihovo tijelo, Ivanino ime je dospjelo u prvi plan.  Nakon par mjeseci intenzivnog treniranja upornost, rad, volja i odricanje su se isplatili. Njena volja i želja dovele su je do top 5 trkačica Hercegovine, što i nije mali korak za jednu početnicu.

Pitamo je kako se baš odlučila baviti se trčanjem na duge dionice, odnosno cestovnim utrkama.

"Sve je krenulo humanitarno. Naime, prije godinu dana održavala jedna humanitarna utrka za dijabetičare. S obzirom na to da moji roditelji boluju od toga, željela sam podržati tu, utrku. Intenzivno bavljenje je krenulo pak prije par mjeseci", otkriva Ivana za Hercegovina.info.

Ivana Rozić

FOTO: Arman Rizvić 

Na samim početku Ivana je bila "sama svoja trenerica" s obzirom na iskustvo koje ima budući da je studentica kineziologije. No, onda je njezin sportski put nastavljen s jednim od najbolji hrvatskih trenera.

"Ispočetka sam trenirala sama sebe. Kako studiram kineziologiju i imam dobru platformu za treninge. No, to nije bilo dovoljno. Povezala sam se s profesionalnim trkačima, koji su mi dali smjernice, sve dok nisam uzela svog osobnog trenera Ivana Dračara koji je ujedno i među najbržim trkačima u BiH i Hrvatskoj na 5,10 I 21 kilometar. Jako sam zadovoljna. Ivan je prije svega je jako komunikativan, profesionalan i mogu reći jako dobar trener", kaže nam.

Nije bilo lako prijeći s kratkih dionica na duge. Sve je znatno teže.

"Razlika je ogromna. Za kratke dionice su posebni treninzi, koji su fokusirani na brzinu, eksplozivnost, snagu. Što se tiče dugih dionica, one su totalna suprotnost. Tu se najviše  radi na kondiciji i snazi". 

Ivana Rozić

FOTO: Arman Rizvić 

Sada je Ivani potrebno više sati rada.

"U zadnja tri mjeseca podigla sam na šest treninga tjedno, gdje radim po planu i programu od trenera. U slučaju zamorenosti, imam dan ili dva odmora, odnosno relaksacije,  gdje radimo na samom oporavku", kaže nam.

Iznimno cijeni ligu Hercegovine, a s obzirom na to da je na samim početcima jako je zadovoljna učinjenim.

"Kada bi ocjenjivala ligu od 1 do 10, dala bih joj ocjenu 7 ili 8. Svaka utrka ima svoje prednosti i nedostatke, ali sve u svemu liga je jako dobra. Naravno, uvijek može bolje, ali ne sumnjam da organizatori teže k tome. Što se mene osobno tiče, s tim da sam tek na početku, jako sam zadovoljna. Sve je ovo novo za mene, a i za moje tijelo".

S obzirom na brojne aktivnosti, Ivana ipak uspijeva uskladiti sve obaveze.

Ivana Rozić

FOTO: Arman Rizvić 

"Studiram kineziologiju I radim kao trenerica, pa nekad je teško, ali sve se stigne kad si posložim dan. Kad ne napravim trening, osjećam se kao da sam zaboravila nešto jako bitno, mogu slobodno reći da je tu prisutna i grižnja savjesti. Trening me ispunjava, daje mi energiju i popravi dan. Takve stvari mogu razumjeti samo oni koji uživaju u treningu", zaključila je Ivana za Hercegovina.info.

Ivanin cilj je biti među top 3 na utrkama, ali i Ligi Hercegovine. U to ne sumnjamo s obzirom na to da je već na samom početku ostvarila ovako sjajan plasman.

Njezin glavni moto je: "Disciplina je most koji povezuje tvoje snove sa stvarnošću. Uz rad možeš sve ostvariti", ali i taj da nikad ne budeš zadovoljan rezultatima. Na kraju razgovora pozvala je sve da se krenu baviti trčanjem jer je ono besplatno, a za naše zdravlje znači jako puno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.