Andrej Vištica osvojio Prvenstvo Hrvatske u srednje dugom triatlonu

Andrej Vištica
...osvojio je prvo mjesto te se nakon 2009., 2013., 2014. i 2015. vratio na hrvatski tron u tzv. half Ironman distanci.
Prvenstvo se drugu godinu zaredom održalo u Falkensteiner Punta Skala Resortu u Petrčanima pokraj Zadra u organizaciji Hrvatskog triatlonskog saveza i Triatlon kluba X iz Podstrane te je okupila 120 natjecatelja u muškoj konkurenciji, 26 natjecateljica u ženskoj konkurenciji te 18 u štafetnoj konkurenciji.

Andrej Vištica je utrku završio s ukupnim vremenom od 3 sata 59 minuta i 31 sekunde te je uz osvojeno prvo mjesto u muškoj konkurenciji postigao i novi rekord staze, drugo mjesto postigao je Matija Avirović sa 07:27 minuta zaostatka dok je treće mjesto zauzeo Janez Klančnik sa 10:01 minuta zaostatka za pobjednikom. U ženskoj konkurenciji pobjedu je ostvarila, kao i prošle godine, Sonja Škevin sa vremenom 4:31:33, druga je završila Željka Šaban Miličić sa 07:54 minuta zaostatka dok je treća bila Simona Dolinar Majdič sa 20:29 minuta zaostatka za pobjednicom. U konkurenciji štafeta zlato je osvojila štaveta Triatlon kluba Zadar 1 sa ukupnim vremenom 04:13:10.

Andrej Vištica ovom je utrkom, nakon prvenstva Afrike u Port Elizabethu i 9. mjesta, Korčulanskog triatlona i 3. mjesta te Ironmana 70.3 u Dubaiju i Aix-en-Provance, odradio svoju petu službenu utrku ove godine i ostvario najbolji rezultat u 2017. uz potvrdu primata u hrvatskoj triatlonskoj zajednici.

"Pobjeda na ovoj utrci veliko je zadovoljstvo i ponos obzirom da je riječ o prvenstvu Hrvatske. Sama trasa utrke nije toliko fizički zahtjevna ali je jučerašnjih 30-ak stupnjeva Celzijusa utjecalo na sve nas i svakako otežalo natjecanje, osobito u trkačkom dijelu. Također, dodatna je motivacija bilo i sudjelovanje ponajboljih hrvatskih triatlonaca poput Patrčevića, Koceića i Avirovića koji su kroz cijelu utrku bili blizu, u borbi za najviše pozicije no uspio sam se održati i na kraju ostvariti pobjedu. Veseli me i da sam postigao rekord staze što potvrđuje da je moja forma u usponu i da mogu očekivati još bolje rezultate prema kraju sezone." Izjavio je Andrej nakon utrke.

Andrejevi planovi do kraja sezone uključuju ostvarivanje prve pobjede na Ironman utrci koju planira ostvariti na Ironman Wales natjecanju 10. Rujna 2017. U Tenbyu, Wales. Na istoj utrci Andrej je 2015. ostvario visoko 2. mjesto. Uz navedenu utrku planira i nastupiti na Ironman 70.3 ustrkama u Pescari, Švedskoj, Edinburghu te na legendarnom Embrunmanu u Francuskoj gdje je 2015. osvojio prvo a 2016.drugo mjesto. Nakon premijernog nastupa na Ironman svjetskom prvenstvu, Kona, Havaji, SAD 2016. primarni cilj sezone je prikupiti što više bodova u Ironman ukupnom poretku kako bi se ostvarilo pravo na nastup na svjetskom Ironman prvenstvu 2018. godine koje će se također održati na Havajima.

Informacije o Andreju i njegovim uspjesima možete pratiti na Instagramu ili na web stranici https://andrejvistica.com/ ili „lajkati" na Facebook -u.
Andrej Vištica trenutno je najbolje rangirani hrvatski triatlonac te vrhunski sportaš u svjetskim okvirima. Triatlonom se bavi još od studentskih dana a posljednje 4 godine potpuno profesionalno. Višestruki je prvak Hrvatske u srednje dugom triatlonu. Od značajnijih rezultata valja istaknuti ITU titulu svjetskog prvaka u dugom triatlonu (Ironman distanca) u Vichyu 2013. godine, 2. mjesto na Ironman triatlonu (226 km) u Walesu 2015., 3 mjesto na Ironman UK i 5. mjesto na Ironman Francuska 2016. godine. Posebno mjesto u Andrejevoj biografiji drže po jedno prvo (2015.) i drugo (2016.) mjesto na Embrunmanu, Francuska, prema Le Dauphiné libéré najtežem triatlonu na svijetu. Na svjetskom Ironman prvenstvu održanom u Koni, Havaji, SAD 2016. godine Andrej je zauzeo 36. mjesto u konkurenciji 2.316 natjecatelja dok je na nedavnom Ironman prvenstvu Afrike u Port Elizabethu, JAR zauzeo visoko 9. mjesto. Andrej je rođen 31. Svibnja 1983. godine i završio je Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu. www.andrejvistica.com