ŽENSKI NOGOMET Golmanicu Irana optužili da je muško, traži se hitna provjera spola

ptičja gripa, europa, azija, iran

Golmanica reprezentacije Irana, Zoreh Koudaei, našla se u centru pažnje nogometne javnosti širom svijeta nakon što su je optužili da je muško.

Golmanicu Irana optužili da je muško i hitno traže da se provjeri njen spol. Nogometni savez Jordana odlučio je kontaktirati Nogometnu federaciju Azije i od njih su hitno zatražili da provjere spol iranske golmanice jer vjeruju da je ona muško.

"Zoreh Koudaei se našla u centru pažnje nakon što su Jordan i Iran igrali u kvalifikacijama za Azijski kup prije dva mjeseca, a Iran je na kraju uspio slaviti u ovoj utakmici nakon penala", prenosi sportsport.ba.

Međutim, u Jordanu su bili itekako nezadovoljni nakon ove utakmice, te su smatrali da Iranci varaju jer imaju muškarce u svojoj ženskoj reprezentaciji.

Oni su optužili Zoreh Koudaei da je muško i odlučili su zatražiti hitnu istragu kako bi se utvrdio njen spol.

Predsjednik NS Jordana, Ali Bin Al-Hussein, je potvrdio da su podnijeli službeni zahtjev Nogometnoj federaciji Azije, te je poručio da će nastati veliki skandal ukoliko se ispostavi da je sve to istina, te da je Zoreh Koudaei zaista muško.

Jordan requests gender confirmation of female Iran player, claims goalie is  a man | Al Arabiya English

Ova priča našla se u centru pažnje nogometne javnosti, dok Iranci tvrde da iz Jordana bez ikakve potrebe prave skandal i smatraju da to rade samo zbog toga jer im je teško pao poraz.

"Liječnički tim trenutno radi testiranja svake naše igračice u reprezentaciji kako bi se izbjegli ovakvi problemi i optužbe. Samo ću reći navijačima da se ne brinu. Svu dokumentaciju šaljemo NF Azije jer želimo da se ova priča što prije završi jer gubimo vrijeme na gluposti", rekla je iranska izbornica Maryam Irandoost i dodala.

"Ovekve optužbe su samo izgovor da se ne prihvati poraz protiv naše reprezentaciji. Iz reprezentacije Jordana su tvrdili da su veliki favoriti protiv nas, a kada su izgubili počeli su izmišljati nevjerojatne priče. Ne mogu prihvatiti poraz i odgovornost za to".

Iz Jordana su u otvorenom pismu koje su poslali na adresu FF Azije poručili da ovo nije prvi put da Iranci imaju ovakve probleme. Oni tvrde da su i ranije imali muškarce u ženskim ekipama, a pored toga su kršili i doping pravila.

Nogometna federacija Azije mora što prije riješiti ovaj problem jer Azijski kup za žene počinje za nekoliko mjeseci i sigurno da je svima u interesu da se otkrije prava istina ovog skandala.