ZELJKOVIĆ POTVRDIO Od iduće sezone VAR na bh. travnjacima

VAR

U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio prvi čovjek saveza Vico Zeljković.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH obećao je održati posebnu konferenciju za medije o gorućim temama bh. nogometa još tijekom imenovanja Mehe Kodre na poziciju selektora reprezentacije BiH, a za datum zakazan je današnji, kada je izašao pred medije u Sarajevu.

Zeljković se dotaknuo mnogo tema. Prva se dotakla sudaca i suđenja u bh. nogometu.

"Mi ćemo se potruditi da ovakve konferencije za medije budu praksa i makar jednom u pola godine imamo ovakvu praksu. Mi smo ove godine napravili širu listu gdje je glavnih sudaca 25, a pomoćnih pedesetak, kako bi se svima dala mogućnost. Gdje god da nastanu greške, da se ti suci mogu sankcionirati na oštriji način nego u prošlosti. Zahtijevat ćemo da odbor drži tu praksu. Oni su kompetentniji da pričaju na tu temu, a u narednom razdoblju nije problem da napravimo s njima konferenciju za medije na tu temu. Želimo broj grešaka svesti na minimum. Svjedoci ste da grešaka postoji i u europskim utakmicama i ligama i jednostavno, to se vjerojatno nikada neće moći do kraja iskorijeniti. Na nama je da poduzmemo sve kako bi toga bilo manje. Mislim da smo na dobrom putu. Mi nismo imali nikada više sudaca na FIFA listi. Danas sudi Gigović mladoj Nizozemskoj, a Peljto isto sudi Nizozemcima kvalifikacije", rekao je Zeljković, prenosi Klix.

Prvi čovjek Nogometnog saveza BiH potvrdio je da će od početka naredne sezone u Premijer ligi BiH biti implementirana VAR tehnologija.

"Kvaliteta među našim sucima ima, a prema greškama koje se dogode, nećemo imati nikako emocija. Tražit ćemo oštrije odluke i kazne za suce, a gdje bude potrebe, čak i da skinemo ljudi s liste kako bi imali što manje grešaka. Želimo razvijati ligu, svih ovih pet terena ide ka tome. Nastavit ćemo s tim projektom. Ono što se tiče sudaca, mi smo obećali i potvrđujem pred medijima - u sezoni 2024/2025. od prvog kola imat ćemo implementiran VAR. To će pomoći da svedemo greške na minimum", poručio je Zeljković.

Dotaknuo se i dolazaka navijača na gostujuće utakmice nakon što utakmice počnu pa tako redovno imamo praksu kašnjenja gostiju na početak susreta.

"To je stvar koja nije dobra, ali ono što je loše, jest da savez ne može sam utjecati na to, jer imaju organi zaduženi za to. Tražit ćemo sa svim policijskim upravama sastanak kako bi navijači stigli na vrijeme na utakmicu. To je praksa koja nije dobra, a mi ćemo pokušati sa svoje strane da pronađemo modus i da ne dolazimo u te situacije. To je ružna i bespotrebna slika. Sigurnost je najbitnija", dodaje predsjednik saveza.

Zeljković je govorio i o problemu odgađanja utakmica u Premijer ligi BiH, a onda i čestitao Zrinjskom plasman u grupnu fazu Konferencijske lige.

"U narednom razdoblju moramo to riješiti, već sam razgovarao s Odborom za natjecanje. Blizu smo kursa i stava da od naredne sezone donesemo odluku da se ne odgađaju utakmice izuzev situacija gdje baš imamo potrebu. Imali smo i sada potrebu da ostvarimo dobre rezultate zbog koeficijenta. Moram čestitati Zrinjskom koji je napravio fenomenalan rezultat za sebe, cijelu ligu i cijeli savez pa tako imamo prvi klub u povijesti koji igra europska natjecanja. Treba nastaviti dobre stvari, uz naravno, poboljšanje suđenja, kako bi svake sezone imali minimalno jedan klub u grupnim fazama. Ove godine je Željezničar ostvario rezultat kakav jest, ali je igrao dobro. Sarajevo manje-više, Borac je odigrao korektnu utakmicu s Austrijom, a to je ozbiljna ekipa, dok je Zrinjski napravio iskorak i to su dobri pokazatelji. Imamo primjere da su klubovi i prije imali dobre rezultate, poput Veleža protiv AEK-a, koji je sada izbacio Dinamo. Rijeka i Partizan se, recimo, nisu plasirali u grupnu fazu pa je ovo veliki uspjeh Zrinjskog", dodao je Zeljković.

Nastavio je Zeljković o VAR-u i dotaknuo se toga da je Savez osigurao novac za ovaj projekt.

"Uspjeli smo pronaći sredstva za tu priliku i treba doprinijeti razvoju nogometa ovdje kako bi sve to nezadovoljstvo smanjili. Mislim da je grešaka bilo i u prošlosti, više nego u zadnje dvije tri sezone, jer se danas više priča o tome. Danas je veća mogućnost prikazivanja videoprikaza grešaka, koje su bile i prije, a to je dobro jer treba sve prikazati", poručio je Zeljković.

Dotakao se kvaliteta terena i situacije s Borcem gdje lokalna zajednica nije financirala izgradnju travnjaka.

"Što se tiče terena, situacija je vrlo jasna. Sam projekt je jasno definiran, svaki teren kojeg god kluba se radi. U ugovoru s UEFA-om stoji da trebaju učestvovati klub ili lokalna zajednica i klubovima je data mogućnost da sami odluče hoće li sudjelovati sami kao klub ili s lokalnom zajednicom. U Tuzli je Grad Tuzla sudjelovalas Tušnjem, dok su Borac, Zrinjski i Velež direktno klubovi potpisali ugovore. Isti su uvjetiza sve klubove, isti je iznos financiranja. S te strane je sve čisto, a što se tiče kašnjenja, točno je da ih je bilo, ali je projekt bio izložen ogromnim pritiscima. Nije se vjerovalo u projekt jer se 20 godina nije radilo u tom smjeru. Podloge na tih pet terena su iste kao u Ligi prvaka pa tako teren na Santiago Bernabeuu nema razlike od podloga na Koševu ili Vrapčićima. To je bio naš osnovni cilj", rekao je Zeljković.

O TV prijenosima

"Klubovi i TV kuća je potpisala ugovor za Premijer ligu BiH i obaveza je da prenosi ligaške utakmice, a što se tiče naših klubova u europskim utakmicama, klubovi imaju mogućnost da sami dogovaraju tko će prenositi njihove utakmice. Tu je savez nemoćan. Što se tiče lige, TV kuća ima pravo odabira utakmica prijenosa koje želi"

Obećao je i pokretanje posebne emisije u vezi suđenja na utakmicama.

"Imat ćemo emisiju. Od proljetnog dijela, ili već tijekom jeseni, nisam siguran. Možda ćemo dovoditi i stručnjake iz Srbije i Hrvatske. Pokušavamo sve što je u našoj moći da osiguramo. Uspjeli smo pronaći kompromis za emisiju", dodao je.

Klubovi koji izbore plasman nerijetko ne žele ući u Premijer ligu, a takve situacije se više neće tolerirati.

"Rigoroznije ćemo to regulirati. Ukoliko klubovi ne mogu ući u ligu, bit će kazne i vodit će u najniže rangove kao što je slučaj s Krupom koja je završila u Područnoj ligi Banje Luke. Podržavamo županijske i područne saveze, a sve to radimo kroz sponzorske ugovore. Ne pomažemo velike klubove i Premijer ligu, u svakoj županiji imamo neki projekt koji smo radili.