Zašto Sušića nema u poreznom sustavu?

Foto: NFSBIH
nije evidentiran kao porezni obveznik u BiH, potvrđeno je za "Dnevni avaz" iz Porezne uprave FBiH.

Ima li šta sporno

Na upit kako je to moguće, s obzirom na to da je naizborničkoj poziciji bio još od prosinca 2009., u Poreznoj upravi FBiH objasnili su da je, zapravo, Sušićev poslodavac, Nogometni savez BiH, obračunavao i plaćao porez, ali da nisu donosili prijave, pa zbog toga sada već bivši izbornik nije zvanično evidentiran kao porezni obveznik.

Kako avaz doznaje, odgovorni iz Saveza tek prije nekoliko mjeseci u poreznu ispostavu u Starom Gradu, kojoj pripadaju po mjestu registracije, donijeli su hrpu poreznih prijava iz raznih perioda, ali ni to nije doprinijelo registraciji Sušića kao obveznika, s obzirom na to da ni one nisu ispravno popunjene.

- Nogometni savez BiH poreznoj ispostavi Stari Grad Sarajevo predao je prijave, ali one nisu uredne, imaju određene greške te će morati biti ispravno popunjene - kazala je Adisa Muhić, glasnogovornik Porezne uprave FBiH.

Ugovor o djelu

Jasmin Baković, generalni tajnik Nogometnog saveza, na  upit kako je moguće da izbornik Sušić nije porezni obveznik, nije krio da je  zatečen pitanjem.

- Ne znam kako je to moguće. Uglavnom, Savez je izvršavao sve obveze iz tog ugovora - kazao  je Baković, objašnjavajući da je bivši izbornik bio angažiran po osnovu ugovora o djelu te da nije bio stalno zaposlen u Savezu.

Sve uredno sa PDV-om

Od siječnja 2006. pa do sada Nogometni savez BiH, kako doznaje avaz, Upravi za indirektno oporezivanje BiH platio je nešto više od milijun maraka PDV-a. Njihovo poslovanje s aspekta indirektnih poreza, kako se doznaje, trenutno je uredno i bez dugovanja. No, u ranijem periodu, tokom dvije kontrole inspektora UIO, utvrđena im je obveza od 410.000 KM, koju su potom izmirili.

Narednog tjedna podvući ćemo crtu

Sastanak predstavnika Saveza sa Sušićem, nakon njegove smjene, kako se doznaje, neće biti održan ovog tjedna.

- Početkom idućeg tjedna sjest ćemo za sto saizbornikom i naći džentlmensko, korektno rješenje. Vjerujemo da ćemo podvući crtu na obostrano zadovoljstvo - kazao je Baković.

Upitan o mogućim ishodima i o tome hoće li Sušić dobiti ogromno obeštećenje, odgovorio je da ne želi ništa prejudicirati, ali je podsjetio na bitan član u ugovoru, čiji je sažetak da Savez ima pravo jednostrano raskinuti ugovor ako cilj (plasman na Europsko prvenstvo) nije ostvaren ili ako je dovedeno u pitanje njegovo ostvarenje.