Zakon o navijačima: Klubovi vraćaju alkohol na tribine

Otkako su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, od sredine travnja do sredine listopada, priveden je 851 navijač, prekršajno je prijavljeno 796 osoba, prije, poslije i tijekom sportskih događanja lakše su ozlijeđene 33 osobe, dok je teže ozlijeđeno četvero navijača. Lakše je ozlijeđeno šest policajaca, a oštećeno je jedno policijsko vozilo.

Pijani s najviše izgreda
Huligani su razbili i dva autobusa, dva vagona te 14 osobnih vozila. Zabilježeno je deset izgreda u Hrvatskoj te tri na inozemnim gostovanjima (Bad Bleiberg, Žilina i Temišvar). U izgredima prednjači dolazak pijanih na stadione, unošenje pirotehnike, predmeta za tučnjavu. Izrečeno je 15 novčanih kazni do 10 tisuća kuna, sedam kazni zatvora te jedan sudski ukor.

O službenim statistikama danas će raspravljati premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič te predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza.

Na stolu će se naći i HNS-ov Pravilnik o sigurnosti, koji, naslanjajući se na Zakon, propisuje u kojim se uvjetima na stadionima može točiti alkohol. Iako pravilnik od idućeg kola stupa na snagu, nijedan stadion neće dobiti dozvolu za točenje piva jer nijedan ne udovoljava uvjetima.

Veliki derbi bez piva
Najbliži točenju piva je splitski Poljud kojemu nedostaje još videonadzor. Alkohol mogu točiti registrirani ugostitelji, na utakmicama za koje se utvrdi da nisu rizične, u plastičnim čašama, nikako u plastičnim ili staklenim bocama prikladnima za tučnjavu ili bacanje na teren.

Redari imaju ovlasti izvesti sa stadiona alkoholizirane navijače i predati ih policiji. Ako im se utvrdi više od 0,8 promila, smatrat će ih se alkoholiziranima te će dobiti prekršajnu prijavu. U Vladi bi moglo biti riječi i o tvrdnjama klubova da policajci ne žele intervenirati na stadionima.

– Samo se pivo može točiti na stadionima, vino i žestoka alkoholna pića ne dolaze u obzir. Tek uz odobrenje MUP-a HNS može dati suglasnost. Na maksimirskom stadionu na utakmici Dinamo – Hajduk ni slučajno neće biti moguće popiti pivo!

To je uvijek utakmica visokog rizika – kazao nam je povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza Zoran Cvrk.

Veoma je zanimljiva statistika od donošenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima od 15. srpnja 2003. do 14. listopada 2009.

8233 privedena navijača, od toga su 5534 prekršajno prijavljena

333 osobe lakše su ozlijeđene, a 32 osobe teže su ozlijeđene

67 policijskih službenika lakše je ozlijeđeno, a 5 policajaca teže je ozlijeđeno

35 je oštećenih policijskih vozila, 47 oštećenih autobusa, 36 oštećenih tramvaja, 11 oštećenih željezničkih vagona, 
166 oštećenih 
osobnih vozila

138 navijača nalazilo se pod zabranom prisustvovanja sportskim natjecanjima

vecernji list