VIDEO  Svi neredi BBB u Europi

OD BERGAMA DO AMSTERDAMA...
NEREDI Modrih huligana: Pogledajte zbog čega je sve Dinamo KAŽNJEN!

Dinamov ples po žici napokon je okončan. Na najgori mogući način. Kazna vrijedna ispadanja iz europskih natjecanja ipak je tek logični slijed Uefinih opomena, odnosno gledanja kroz prste, te stupidne, niske i apsolutno osuđujuće reakcije najvjernijih “navijača”. Krovna europska nogometna udruga, s kojom je uzgred Damir Vrbanović u odličnim odnosima, dugo je upozoravala, slala uplatnice, da bi napokon donijela presudu kojoj onaj konačni “marš van” nije izrečen, jer bi se urušila regularnost natjecanja.

Posljednja opomena stigla je nakon Udina. Posljednja europska prošlosezonska utakmica Modrih prošla je u cirkusu gostujućih huligana, koji su zasuli teren i tartan stazu bakljama. Nakon opetovanih opomena, ni Vrbanović više nije mogao ništa. Uefa je odrezala kaznu od jedne utakmice bez gledatelja, uz uvjet “imate tri godine da se ovo više ne ponovi”. Pjunik je prošao kao najgore moguće nogometno iskustvo, ono kada čujete vlastite misli, ali oni odozgora, s tribine, nisu shvatili po(r)uku.

Dapače, nastavili su u istom stilu. Pa je uslijedio Temišvar, Amsterdam, vjerojatno bi, ili čak i će Bruxelles. Ovoga puta milosti nije bilo. Najučestalija huliganska grupacija ovoga dijela Europe “svom” je klubu na kraju učinila ono što je i prijetila. Izbacila je iz Europe Dinamo. Ne Mamića, već Dinamo. Samo, problem je još veći što bi se ovakve idiotarije mogle ponavljati, što bi u budućnosti moglo donijeti u kudikamo rigoroznije kazne. Jer, Uefa je od ove sezone odlučila ući u čvrst rat s huliganizmom, Dinamo nije ni prvi niti posljednji koji je stradao, ali bi lako mogao postati učestaliji.

Bergamo 1990.
- U prvome kolu Kupa Uefa Dinamovi su navijači otišli u Bergamo gdje se odigravao krvavi obračun prvo s navijačima, a zatim i s karabinjerima. Sve se preselilo i na stadion, gdje je tamošnja policija, zajedno s vatrogascima, šmrkovima smirivala usijane glave.

Auxerre 1994.
- Prva reakcija Uefe na divljanje navijača. Nakon ispadanja iz Europe, proradile su šake, bokseri, lanci, palice, zbog čega su dva policajca hospitalizirana, a Dinamo je u post-festumu izbačen iz Europe na godinu dana.

Zürich 1997.
- Dinamo je odigrao utakmicu za sjećanje, demolirao je Grasshopper, ali u glavama osim Cvitanovića, Prosinečkog itd, i dalje zvoni neprestana bakljada koja je dovela do ruba prekida. Kao i međusobne tučnjave, sukobi s policijom, nastradali dućani, automobili... sve za financijsku kaznu.

Milano 2000.
- Velebna katedrala, turisti i razulareni navijači. To je bila slika koja je obišla svijet, velika tučnjava huligana i karabinjera zbog navodno neplaćenog računa u obližnjem kafiću, rezultirali su neredima neviđenim u gradu mode. Nekoliko je navijača deportirano i zabranjen im je pristup u Italiju. Trg je ličio na stratište.

Panavežis 2006.
- Čak 54 minute trajao je mir u Panavežisu, a zatim su navijači odlučili utrčati u travnjak. Usporedno kreće šaketanje sa zaštitarima, nekoliko minuta trajao je kraval, ali nasreću utakmica je privedena kraju.

Auxerre 2006.
- U prvoj utakmici 1. kola Kupa Uefa Dinamo je u Zagrebu praktički izgubio sve nade u nadmetanju s Auxerrom, pa je uzvrat iskorišten za novu predstavu. Već u trećoj minuti sudac je prekinuo susret zbog mahnitog ubacivanja baklji, a ista se situacija ponovila i u 9. minuti. Nakon ispucavanja vatrenog materijala, BBB-i su počeli trgati sjedalice i bacati ih u teren.

Prag 2008.
- Zbog masovne tučnjave i nereda na trgovima diljem Praga uhićeno je preko 250 navijača. Bilo je to uoči utakmice, krigle i šake letjele su uokolo kao sumanute.

Udine 2008.
- Talijani su ih dočekali s pršutom i sirom, a oni su uzvratili s novim divljanjem. Nakon učestaloga ubacivanja baklji na teren i tartan stazu, sudac je prekinuo susret, ali je nastavljen. U trenucima pokušaja smirivanja, Bišćan i Šokotas zasuti su predmetima. Kasnije je Dinamo zbog toga dobio jednu utakmicu bez gledatelja (Pjunik) i kušnju od tri godine

Temišvar 2009.
- Uoči utakmice ovosezonske Europske lige, navijači su ponovno na gradskim trgovima započeli divlajčki ples, koji je rezultirao sa 131 uhićenim i novim isprikama prema tamošnjem gradonačelniku.

Amsterdam 2009.
- Prije dvoboja s Ajaxom, zbog nekoliko je sukoba na ulicama Amsterdama uhićeno 26 osoba s hrvatskim dokumentima.

Prekinuti prijeteljski susreti: Kriens 2003., Široki Brijeg 2004.,

Kriens 2003.

O kakvoj je situaciji riječ najbolje govori činjenica da vratari Partizana i Dinama uopće nisu mijenjali strane na poluvremenu kako ne bi došli do kontakta sa suparničkim 'navijačima'. Došlo je do prekida, na travnjak su uletjeli huligani te je došlo do dugotrajne tučnjave BBB-a i Grobara.

Široki Brijeg 2004.

Niti Memorijalni turnir Gojku Šušku u čast nije ostao neomaljan neredima. Tijekom i nakon susreta Dinama i Hajduka BBB-i i Torcida konstanto su se tukli i radili nerede. U gradu je vladalo opsadnostanje i, kako bi smirila sukobljene strane, policija je morala koristiti i vatreno oružje. Neredi nisu bili puno blaži niti na tribinama, a na teren je, između ostalog, pao i nož, što je natjeralo igrače da napuste teren. Kako bi spriječila divljanja po gradu u intervenciju je pozvana i specijalna policija BiH-a, a sve je završilo s 20-ak ozlijeđenih i oko tri puta više uhićenih pripadnika BBB-a i Toricide.

Kapfenberg 2007.

Mirno brdsko mjestašce Dinamo je vidio kao idealno mjesto za pripreme, no isto mišljenje nisu djelili njegovi 'navijači' koji su jedan prijateljski ogled iskoristili za žestoki napad na nepripremljenu lokalnu policiju, među ćijim pripadnicima je bilo i nešto teže ozlijeđenih. Krajnji epilog? Dinamojoš jednom prijevremeno odlazi s priprema.

Bad Bleiberg 2009.

NIje BBB-ima (odnosno onom njihovom 'sjajnijom' polovicom') trebalo puno da ponovno skoknu do Austrije kako bi utvrdili vanserijsku reputaciju. Na prijateljskoj utakmici s rumunjskom Steauom prvi prekid dogodio se već u 15. minuti, kada je jedan od huligana ušetao u mrežu rumunjskog golmana. Uslijedilo je bacanje baklji na teren, trganje korner zastavica, da bi sedam minuta prije kraja utakmice uslijedilo masovno utrčavanje na travnjak i konačni prekid susreta. A kako nisu imali suparničkih navijača, potukli su se međusobno.

sportske novosti