UEFA kaznila Hrvatsku uoči utakmice u Osijeku, no nije kako se očekivalo

UEFA kaznila Hrvatsku zbog ustaške zastave
FaH

Hrvatski nogometni savez (HNS) organizirao je danas press-konferenciju u zagrebačkom hotelu Hilton, koja je započela u 14 sati. Na konferenciji su govorili predsjednik HNS-a Marijan Kustić i voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta, Jurica Jurjević. Fokus pressa bio je na nedavnoj odluci Disciplinske komisije UEFA-e u vezi s incidentom diskriminacije tijekom utakmice Hrvatska - Latvija.

Na spomenutoj utakmici, predstavnik organizacije FARE uočio je ustašku zastavu na tribini s hrvatskim navijačima na stadionu Rujevica, što je potaknulo UEFA da pokrene disciplinski postupak protiv HNS-a.

Marijan Kustić s olakšanjem je izvijestio javnost o odluci UEFA-e: "Stadion u Osijeku bit će otvoren, imat ćemo gledatelje. Kazna je 10.000 eura, tisuću gledatelja manje i dvije godine kušnje. Uistinu smo sretni i zahvalni, ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala što smo napravili kako bismo njima pokazali pravu stvar."

Kustić je naglasio kako se HNS snažno bori protiv svih oblika diskriminacije i rasizma. "Ovaj smo put to pokazali. Velik interes bio je, osobito zato što je utakmica s Turskom važna. Hvala pravnom timu, koji je radio na objašnjenju prema UEFA-i. Bilo je to na dosta stranica."

Također je spomenuo prethodno zatvaranje disciplinskog postupka protiv Armenije te je zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova, prekršajnom sudu i svima koji su sudjelovali u identifikaciji i sankcioniranju počinitelja. Posebnu zahvalnost izrazio je odjelu za sigurnost kojeg vodi gospodin Jurjević.

Ovaj pozitivan ishod disciplinskog postupka UEFA-e svakako je velika pobjeda za HNS i potvrda njihovih kontinuiranih napora u osiguravanju sigurnog i inkluzivnog okruženja na nogometnim stadionima diljem Hrvatske.