UDRUGA SPORTSKIH NOVINARA "Pozivamo višestrukog nogometnog prvaka BiH da zaustavi hajku na medije"

Stadion HŠK Zrinjski,FK Leotar,tučnjava,bh premijer liga,udruga sportskih novinara,Stadion HŠK Zrinjski,sportski novinari,udruženje sportskih novinara,Trebinje,Stadion HŠK Zrinjski,jakirović,Stadion HŠK Zrinjski,FK Leotar,salatović

Udruga sportskih novinara Bosne i Hercegovine objavila je priopćenje u kojem želi skrenuti pažnju na anomalije u bh. sportu kojima svakodnevno svjedočimo.

Posljednju je naša javnost imala priliku primijetiti prije dva dana, piše u priopćenju Udruga sportskih novinara Bosne i Hercegovine, koju prenosimo u cijelosti: 

Odnos prema novinarima

"Naime, nakon tučnjave članova stručnog stožera HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar, oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenijeli nedvojbene činjenice potkrijepljene video zapisima i izvodima službenih dokumenata NS BiH.

Ovim putem uime Udruge sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su 'krivi zato što su radili svoj posao'. Nogometnog prvaka BiH podsjećamo da bi bilo kakve prijetnje ili onemogućavanje rada novinarima imale višestruke posljedice ne samo po integritet i ugled sportskog natjecanja i samog kluba, višestrukog prvaka BiH, već i po cjelokupno bh. društvo koje je u ovom trenutku od strane međunarodne zajednice okarakterizirano kao nedovoljno otvoreno prema različitim medijskim izvještavanjima.

Sportske radnike iz HŠK Zrinjski želimo podsjetiti da je upravo odnos prema novinarima i uvažavanje njihove slobode izvještavanja jedan od osam prioritetnih koraka istaknutih u preporuci kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za prijem u Europsku uniju. U preporuci koja bi mogla odrediti budućnost naše zemlje među osam ključnih stavki stoji i obaveza svih subjekata da će 'jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima'.

Stoga se nadamo da će HŠK Zrinjski iznaći snage da među svojim redovima pronađe i korigira razloge za incident u Trebinju, a svim sportskim novinarima bez selektiranja podobnih i onih koji to nisu, osigura siguran ambijent za rad i izvještavanje, bez etiketiranja i prebacivanja odgovornosti za posljedice postupaka koje su činili njihovi uposlenici.

Indolentni i nezainteresirani stav Komiteta za medije NS BiH

Sportski novinari ne bi trebali raditi strahujući hoće li se njihovo izvješće dopasti klubovima i hoće li zbog prenošenja činjenica snositi posljedice i biti označeni poželjnom metom huliganskih napada. Očekuje se konkretna akcija svih organizacija koje prate rad sportskih novinara

Udruga sportskih novinara u Bosni i Hercegovini doživjela je još jedno u nizu razočarenja zbog indolentnog i nezainteresiranog stava Komiteta za medije NS BiH koji ni nakon ove posljednje hajke na medije nije našao za shodno da se uime Saveza očituje i zaštiti kolege radi kojih (Komitet) i postoji. Nadamo se da će kolege iz Komiteta za medije pronaći vremena da se posveti zaštiti novinara na terenima Premijer lige BiH nakon što riješe prioritetna pitanja kao što je, između ostalog, i njihov besplatan odlazak na gostujuće utakmice nogometne reprezentacije", naveli su u svom priopćenju.